fredag 18 juni 2010

365 saker du kan slöjda


365 saker du kan slöjda fylls varje dag på med nya tips av slöjdkonsulenter i landet.

Igår fanns ett inlägg om minneskonfekter från oss i Örebro. Temat just nu är självklart bröllop och utställningen Bondbrud i Asker får fungera som inspiration för slöjdsugna i landet.

onsdag 16 juni 2010

Ny sajt om slöjd och Hållbar utveckling



Nu kan du få veta mer om hur slöjd och hantverk kan vara ett bidrag till en hållbar utveckling. Besök den nya sajten www.slojdhaller.se så får du information om slöjden olika material ur ett hållbarhetspespektiv. Du kan lära dig hur du sköter våra vanligaste naturmaterial på ett miljövänligt sätt. Sajten har en blogg också och där kommer det fyllas på med nya tips och uppslag inom området.

onsdag 2 juni 2010

Bytrummor på Nationaldagsfirandet


Thomas Lundqvist trummar på bytrumman
foto: Lars Petersson, 2005

På Sveriges nationaldag den 6 juni, i Wadköping, Örebro
kl 13.00
spelar musikgruppen Blå Bergens harmonier, förstärkta av en rekonstruerad bytrumma. Bytrummor var vanliga förr, framför allt i de tättbebyggda byarna i jordbrukslandskapet runt Örebro. De användes till att kalla samman till möten, gillen, fest och högtider. Nästan alla byar hade en bytrumma och de följde med byns räkenskaper och gemensamma handlingar. När byarna splittrades i samband med Laga Skifte, under 1800-talet, tystnade bytrummorna. Men många finns bevarade i museer och på hembygdsgårdar. I projektet "Fyrahundra år av trummor i Örebro län" rekonstruerade vi några trummor med de gamla bevarade som förebild. En av dessa nytillverkade trummor ljuder i Wadköping nu på söndag.