fredag 2 juli 2010

Sommarledigt



Nu gör vi ett semesteruppehåll på vår blogg. Vi återkommer i höst.

Trevlig sommar önskar Lars och Anntott.

Glesryan möter Sigvard Bernadottes design


Se den vackra ryan som textilformgivaren och väverskan Elisabet Johansson har vävt till utställningen Design Bernadotte på Örebro läns museum. Den är inspirerad av Sigvard Bernadottes designade mönster Virrvarr och Närkes speciella glesrya.
Det välkända mönstret Virrvarr togs ursprungligen fram till Perstorpsplattan.
Glesrya är en speciell typ av rya som förekommit i mellersta och östra Närke. Den har glest mellan nockraderna och en vackert randad botten syns mellan dessa. Ryan användes ursprungligen som värmande täcke i sängen och då med nocken, den lurviga sidan mot kroppen.
Ryan är vävd med UllMa-garn, ett specialspunnet ryagarn från Wåhlstedts textilverkstad spunnet av ull från det ”långhåriga” ryafåret.

Läs mer om UllMa-projektet; landets ryatradition, fåren, ullen, spinning och ryatekniker i boken NOCK RAGG RYA – det glänser om ullen. Boken finns till försäljning på Örebro läns museum.

Utställningen visas på Örebro läns museum 3 juni – 19 september 2010.

Lakan berör oss alla!

Här kan du ta del av Lena Hellströms tankar inför hennes manifestation som visas vid Stadra sommarscen 30 juni till 20 augusti.

Kvinnoliv – utan titel

Utan titel är en manifestation över alla de kvinnor som i det tysta, ofta ovetandes om sin betydelse, påverkat konstnärinnan Lena Hellströms liv. Lena har mött dem från barndom till idag, i verkligheten och genom konst o litteratur, korta stunder eller genom många år. Tillsammans har de blivit fler än 400 och ändå är Lenas lista inte komplett!

I installationen Utan titel har varje kvinna på Lenas lista fått sitt namn broderat i rött på lakanskanten. Lakanen hänger på rad, fläktar i vinden och påminner oss alla om vår betydelse, i det stora och i det lilla, oftast osynliga ... obemärkta, utan titlar eller positioner, men viktiga människor som visar omsorg om varandra – utan titel!

Lena Hellström visar också en svit fotografier, likaså dessa till hantverkskunskapens, omvårdnadens, kärlekens och sinnlighetens ära ...