tisdag 24 mars 2015

Ull i väst

Igår besökte jag, Malin, och tre andra konsulenter från Kalmar, Västra Götaland och Stockholm ett relativt nystartat spinneri som ligger utanför Alingsås, det heter Ull i Väst.

Ull i väst:s verksamhet bygger framförallt på lönspinneri, vilket betyder att fårägare skickar in sin ull och får tillbaka den som garn. Eftersom de som äger spinneriet också har får blir det även lite garn till försäljning ibland.

Thorild som jobbar i spinneriet visade oss runt i spinneriet. Det började i sorteringsrummet, där de tar emot ullen från kunderna, väger den och sedan kontrolleras ullen. Det är viktigt att den är sorterad innan den kommer till spinneriet. Ullen ska inte innehålla några växtdelar eller dubbelklipp. Ju renare och lättarbetad ull desto bättre. Ofta är det bra att till exempel sortera bort magullen som ofta är tovig och extra skitig.

Thorild går igenom ullen

Därefter tvättas och torkas ullen. Ullen läggs i påsarna och tvättas varsamt genom att vaggas fram och tillbaka så att det inte tovar sig. 

Tvättpåsar.

Ullen torkas. 
Därefter går ullen in i maskinparken. I tur och ordning: 

Ullen tesas. 
Ullen förkardas. 
Efter förkardningen går ullen in i kardmaskinen. 
Där den samlas ihop till förgarn. 
De tunnare förgarnerna samlas ihop.
Sträcks ut...
...och spinns till garn!
Det var fantastiskt intressant och fascinerande att se hela processen visas av de här kunniga kvinnorna! Har ni möjlighet så ta er en tur till Ull i Väst, de tar gärna emot besök och visar verksamheten för olika grupper. Här är deras hemsida: www.ullivast.se


fredag 20 mars 2015

Föreläsning om Malin Selander.

I söndags, 15 mars, föreläste Christel Storm från Örebro läns museum om Malin Selander på Kräcklingegården utanför Fjugesta. Namnet på föreläsningen var "Att väva är livet". Ett citat från Malin som även var namnet på en utställning på Örebro läns museum för några år sedan som visade just Malins vävar.

Jag, Malin, var på plats i Kräcklingegården och lärde mig mer om denna fantastiska kvinna som bodde större delen av sitt liv här i Örebro men arbetade runt om i världen.

På Kräcklignegården träffade vi också många personer som haft olika slags kontakt med Malin medan hon levde. Där var flera som varit elever hos Malin, bland annat när hon undervisade på Örebro Vävskola. En av kvinnorna som haft Malin som lärare berättade att hon brukade säga att "karlar ska ni behandlar som garn, vänligt men bestämt!".

Fullsatt i Kräcklingegården!
Malin hade själv en gård i närheten av Kräcklingegården, gården heter Kullen och var hennes tillflyktsort där hon kunde banka i vävstolen så mycket hon ville utan att störa någon. I hennes lägenhet inne i Örebro knackade nämligen grannarna i elementen om hon slog för hårt med slagbommen.

Vill du läsa om föreläsningen i Kräcklingegården kan du göra det på Nerikes Allehanda, som var på plats och skrev om evenemanget: http://na.se/nyheter/lekeberg/1.2884891-en-vavkonstnarinnas-samlade-liv

Det var många som frågade om det finns någon bok om Malin, och det finns det dessvärre inte. Jag och Christel ska se om vi kan börja sammanställa lite information om henne, håll utkik här på bloggen så kommer det dyka upp mer information så småningom. 

Detalj från en av Malin Selanders klädesplagg,
som Christel hade med och visade.



onsdag 18 mars 2015

Projektmedel att söka

Har du en idé som du vill utveckla tillsammans med deltagare från övriga Norden? Nu finns det möjligheter att söka projektmedel från Nordiska kulturfond.
Såhär lyder utlysningen:


Är du kreatör (”maker”) eller skapande entreprenör med inrikt­ning på det handgjorda och självproducerade?
Med Nordiska kulturfondens nya temasatsning HANDMADE önskar fonden rikta uppmärksamheten mot det handgjorda, det hållbara och det unika. Vi har öronmärkt 3 milj. DKK till satsningen, och ansökan sker i 2016. Du har möjlighet att söka till utvecklingen av ditt projekt nu.

Vem? 
HANDKRAFT riktar sig brett till utövare som önskar att fritt experimentera i gränslandet/mötet mellan konstformer, formtraditioner, material, uttryck, mönster och tekniker. Det kan vara som egen uttrycksform eller som inspirationskälla för utövare också inom andra uttryck och professioner, som inom bildkonst, arkitek­tur och musik.
Vad
Vi hoppas att kunna knyta ihop utövare, material och tekniker från Norden till ömsesidig inspiration. Vi har öronmärkt 3 miljoner DKK i 2016, som delas ut till upp till sex projekt. Du kan ansöka om mellan 500 000 och en miljon danska kronor till projektförslag som exempelvis innehåller en kombination av workshop­par, materiallaboratorier, produktion, seminarieserier, turnerande utställningar, deltagarinvolverande evenemang och nätverksbyggande. Det ska ingå delt­agare från minst tre nordiska länder och projektet ska bidra till att utveckla det nordiska samarbetet inom fältet.
När?
Stöd till förprojekt till HANDKRAFT kan sökas via vår bidragspost ”Opstart”. Det är en extra möjlighet för dig som har en bra idé och behöver vidareutveckla den och knyta nordiska kontakter med andra kreatörer, utbildningsinstitutioner eller nätverk i Norden.

Följ HANDMADE på Instagram eller anmäl dig till Nordiska kulturfondes nyhetsbrev. I nyhetsbrevet skickar vi ut nyheter om satsningen och bjuder in till workshoppar och kontaktforum.
#handmadenordic
Läs mer www.nordiskkulturfond.org/HANDMADE
Nordiska Kulturfonden
Ved Stranden 18
DK-1061 København K
Tel +45 33 96 02 00
www.nordiskkulturfond.org

tisdag 17 mars 2015

Slöjd är bra för din hjärna!

Betsan Corkhill från England har gjort en undersökning bland över 3500 stickerskor där hon kommit fram till att stickning är bra för din hälsa, framförallt för din hjärnas hälsa. De som stickade mer än tre gånger i veckan, gärna i något slags socialt sammanhang som ett stickcafé eller liknande var de som mådde allra bäst. De var lugnare, lyckligare, mindre oroliga och mer självsäkra. 
Här följer tio sätt som stickning är bra för dig: 
- Mental utmaning och problemlösning
- Sociala kontakter
- Mindfulness
- Utveckling av finmotorik och fingerfärdighet
- lärande och undervisning
- Ditt fokus blir bättre, lättare att ägna all uppmärksamhet på en uppgift
- Stickning uppmuntrar aktiv kreativitet
- Ger en känsla av stolthet och prestation
- Ger dig tålamod och uthållighet
- Ditt minne blir bättre, både i att bilda nya minnen och att hämta gamla

måndag 16 mars 2015

Nå ut! - Skapande skola-workshop

Den 16 april kommer Marie Fagerlind hit och ger dig som slöjdare stöd i att komma på och utveckla Skapande skola-projekt!

Det blir en heldag på Länsarvet i Grenadjärstaden i Örebro där vi huserar hela dagen. Elinor Magnerus, intendent på Örebro läns museum, kommer och visar smakprov från samlingarna att inspireras av.

Tid: 16 april kl. 10-16
Plats: Länsarvet, adress Kaserngården 6

Anmälan sker senast 13 april till lars.petersson@olm.se

Välkomna!!


fredag 13 mars 2015

Anmäl dig till världens bästa sommarjobb nu!

Ansökningen till årets kultursommarjobb i Örebro län är öppen till på söndag (15 mars).

Har du gått ut nian och är mellan 15 och 18 år så anmäl dig genast, det kommer bli så otroligt bra!

Slöjdaren Björn Svantesson kommer vara handledare, han har tidigare bland annat varit med i projektet Artist-in-residence i Jönköping, det kan du läsa mer om här.

Tillsammans med Björn kommer årets slöjdsommarjobbare att slöjda i Framtidsträdgården i Örebro. Framtidsträdgården är ett initiativ som undersöker hur vi kan odla mat på nya sätt, i det här fallet i skogen. Det är ett relativt nystartat initiativ så det finns mycket som behövs slöjdas där!

Anmäl dig här!


tisdag 10 mars 2015

Var med i slöjdinkubator!



Har du massor med fantastiska slöjdidéer som du skulle vilja ha en möjlighet att utveckla? Sök till satsningen Slöjdinkubator 2015!

Du kan läsa mer här.
Och anmäler dig, gör du här!



måndag 9 mars 2015

Fårfesten i Kil

För lite drygt en vecka sedan var det Fårfesten i Kil, i år kallad Fårever young! Ett mecka för alla som älskar får, ull, garn och slöjd. Jag var där och minglade runt bland färgerna, folket och allt det fantastiska. Det fanns så mycket att se och så mycket att prata om att jag inte hann ta så många bilder, men här är åtminstone några stycken:

Tillsammans med Skapligan kunde du slå rep!

Här stickas fem par strumpor på samma gång!


Och självklart fanns det får på plats också, här: halvårsgamla finullsfår!

Så, har ni inte varit där ännu så håll utkik nästa år vid den här tiden, det får inte missas! 

fredag 6 mars 2015

Hjälp Bob Hund att virka en backdrop!

Inget slöjdprojekt för helgen? Varför inte ge Bob Hund lite hjälp inför sommarens spelningar! 
Bandet tar nu hjälp av sina fans, Textilmuseet i Borås och Borås stad för att ordna en backdrop* till sommarens spelningar. 
Gör så här:
1. Virka av återvunnet material, 30 x 30 cm stora lappar. Antingen i en beige eller en
ljusblå färg. Du kan exempelvis använda strumpbyxor, trikå från T-shirts, trasor, garn,
snören. Vill du namna lapparna är det välkommet!
2. Skicka en eller flera lappar till Textilmuseet 501 80 Borås senast 10 april.
Märk med ”bob hund”.
3. Workshop 18-19 april. Alla som vill får vara med då dessa lappar sätts samman till en backdrop på Textilmuseet tillsammans med bob hunds formgivare Martin Kann.
4. Vernissage 9 maj! På Textilmuseet lördagen 9 maj i samband med utställningen Re Rag Rug av Katarina Bried.

*en backdrop är ett stort draperi som hänger längst bak på scenen.

onsdag 4 mars 2015

Nu är ansökan öppen!

Är du eller känner du någon som gått ut nian och är mellan 15 och 18 år?

Idag öppnar ansökan till årets feriejobb här i Örebro län! Fram till den 15 mars kan du söka till feriejobb slöjd. Missa inte det!

Du kan läsa mer här: http://www.regionorebrolan.se/feriepraktik

Ansök gör du här: http://www.regionorebrolan.se/sv/Arbete--utbildning/Lediga-jobb/

tisdag 3 mars 2015

Hyr ateljé i Wadköping!

Behöver du en ateljé? Det här kan vara möjligheten du väntat på!

Sara och Agneta  söker en tredje person att dela sin Ateljé med. Fantastiskt läge i Wadköping, hyra 1500 kr i månaden. Om du är intresserad ring Sara på 076-0664095 eller Agneta på 070-4827662.