torsdag 27 augusti 2015

I Egna Händer hos Kulturrummet Aniara

I veckan besökte I Egna Händer och Lena Hällzon kulturrummet Aniara och hade bokbindningsworkshop. Tänk att det finns så många olika saker som bara väntar på att bli böcker, tygbitar, gamla tapeter, kasserade läderjackor, gamla flingpaket eller varför inte en akvarallmålning du själv målat? Allt detta och lite till blev böcker tillsammans med Lena Hällzon.

Här är några bilder:










tisdag 25 augusti 2015

Handgjort senaste trenden.

På årets Formex-mässa i Stockholm fanns Hemslöjdens förlag på plats och de rapporterar om hur mycket slöjd, handgjort och hemslöjd det fanns över hela mässområdet. Lotta Ahlvar, som är VD på Handarbetets vänner, fanns med i många sammanhang och berättade om det här. Bland annat kan du se henne och Li Pamp i Gomorgon Sverige HÄR.

Klippet kan du se HÄR

Bland annat talas det mycket om en ny bok som Hemslöjden gett ut: Julboken. Den kan du läsa mer om HÄR.

Alla spaningar som Hemslöjdens förlag gjort kan du läsa HÄR

tisdag 18 augusti 2015

Slå rep med Skapligan på Örebro Pride!

Nu börjar det närma sig Örebro Pride, det håller på 27-30 augusti och det finns mängder med intressanta evenemang hela dagarna.

Vi från Slöjd i Örebro bidrar med en I Egna Händer-workshop, vi kommer befinna oss på Örebro läns museum i den nya Skaparverkstan och slå regnbågs-rep ihop med Skapligan.

Tillsammans gör vi en regnbågsflagga!


Se programmet för Örebro Pride HÄR.


fredag 14 augusti 2015

Sagt om ett slöjdigt sommarprat!

Förra veckan var det äntligen dags för en slöjdare att ta plats i Sommar i P1. Det var, som vi skrivit tidigare på bloggen, Jögge Sundqvist är professionell slöjdare och självutnämnd slöjd-rockstar.

Inför programmet blev Jögge intervjuad av Hemslöjden:

"Jag vill berätta om varför jag har valt att tillägna mitt liv till slöjden. Om den demokratiska tanken och om de kunskaperna som finns där. Kunskaper som vi behöver bevara, utveckla och vara stolta över. De som lyssnar kommer även att få lära känna mitt alter ego Surolle och höra om en av mina återkommande drömmar där jag samtalar med träden om vad de vill bli när de blir rotlösa."

"Det roligaste med allt är att jag har fått möjligheten att lyfta fram slöjden och den svenska hemslöjdsrörelsen med tanke på att jag som person är en produkt av den."

Hela intervjun kan du läsa HÄR.

Bild från hemslöjden.org
Nu har det också börjat dyka upp några recensioner och blogginlägg med tankar kring programmet. Bland annat har slöjdaren Malin Bohm skrivit på sin blogg:

"Jag tror att många som slöjdar kan känna igen sig i ödmjukheten inför materialen och historien. Att förvalta ett arv men ändå våga göra något nytt. Jag hoppas att han genom sitt sommarprat kan sätta slöjden mer på agendan för våra politiker, för slöjden är viktig."

"Många människor jag möter backar lite vid ordet slöjd eftersom de haft dåliga erfarenheter av skolslöjden. Men för mig är orden slöjd och slöjdade ord som är förknippade med värme och styrka. Stolta ord."

Hela Malins blogginlägg kan du läsa HÄR.


I Svenska dagbladet beskriver Adam Svanells programmet som en "erotisk radionovell för träfetischister":

"Sundqvists engagemang smittar; det märks att han älskar att slöjda. Och då menar jag älskar. En björk beskrivs som "kurvig", han "spanar in" några trädstammars "sköna former” och det "pirrar" när han tänker på att låta virket "smekas av yxan och kniven”." 

Hela recensionen finns HÄR


Sugen på att höra programmet än? Bra. Det kan du göra HÄR.

torsdag 13 augusti 2015

Slöjda på Handmade Issues!



Igår skrev vi om Handmade Issues som kommer gå av stapeln den 8 september på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Och nu finns det möjlighet för dig som slöjdare att åka dit och visa upp dig!

Det är tre till fem slöjdare som söks, gärna med inriktningen "hårdslöjd". Är du intresserad anmäler du dig till
Anna Åhlin,
08-54 54 94 47,
anna.ahlin@hemslojden.org

Läs mer HÄR.

onsdag 12 augusti 2015

Handmade issues

Den 8 september är det återigen dags för Handmade Issues, en dag i slöjdens tecken på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. En dag med föredrag, debatter, slöjdförevisningar och stipendieutdelningar. Programmet är inte helt klart, men saxat från Hemslöjdens hemsida ser det ut såhär just nu:


Moderator: Barakat Ghebrehawariat – demokratiagent

Moderator för Handmade Issues är Barakat Ghebrehawariat. Barakat är känd som demokratiagent och en röst i det offentliga samtalet om mångfald, demokrati och representation. Förutom att föreläsa om demokratifrågor arbetar han med kulturkollektivet Revolution Poetry och sitter i styrelsen på Rättviseförmedlingen.

Från handgjort till industriellt. Birgitta Nordström – vävande doktorand

Under Handmade Issues kommer Birgitta att prata om hur hennes kunskaper kring material och tekniker har korsbefruktats med industrivävningens teknologi och möjligheter för att nå ett gemensamt mål.

Att ge sig hän och låta någonting ta tid. Ulf Jansson – skärsvarvare

Skärsvarvaren Ulf Jansson är en av alla som medverkar på Handmade Issues. Med sig på scenen har han sin svarv och hemslöjdskonsulenten Niclas Flinck. Ulf och Niclas kommer att prata om utmaningar om att våga och om att vilja. Hur man ger sig hän och låter någonting ta tid.

Om konsten att läsa ett träd. Knut Östgård – slöjdare

Knut Östgård, slöjdare och f.d hemslöjdskonsulent, berättar om hur man läser ett träd, vilka olika delar av trädet som lämpar sig bäst till olika slöjdföremål och varför björken är det bästa materialet till föremål som ska användas till matlagning. Föreläsningen slöjdtolkas av Hanna Hållams.

Är skolslöjden bara flum? Peter Hasselskog – filosofie doktor och lektor

Är skolslöjden bara flum eller kan praktiskt kunnande underlätta problemlösning i andra ämnen? Det och mycket mer kommer Peter Hasselskog, filosofie doktor och lektor vid slöjdlärarutbildningen på HDK – Göteborgs universitet, att prata om och ge exempel på.

Låter det intressant? Köp din biljett HÄR, det kostar 175 kr för dig som är medlem i en hemslöjdsförening, för övriga kostar det 275. 

onsdag 5 augusti 2015

Slöjd i Sommar i P1

Missa inte dagens avsnitt av radioprogrammet Sommar i P1, idag är det nämligen slöjdaren Jögge Sundqvist som är värd.

 – Jag är en slags rockstjärna i slöjd och det måste svänga i verkstaden när jag jobbar. I en tid av konsumtionshets och slit och släng, är slöjden rena överlevnadskittet.


Bild från Sveriges Radios hemsida, foto Mathias Alm
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=6176567

HÄR kan du höra programmet!

lördag 1 augusti 2015

Butik Konstantin i Askersund

I Askersunds hamn finns en butik där många slöjdare finns representerade, väl värt ett besök. Butiken heter Butik Konstantin och har öppet dagligen 10 - 17 under sommaren. 

Bilder från Butik Konstantins hemsida:
http://www.butikkonstantin.n.nu/

Läs mer HÄR.