fredag 27 november 2015

Julmarknader






I helgen är det första advent och då drar perioden med julmarknader igång!

Först ut den här helgen är det öppet hus och julmarknad hos Konstnärernas kollektivverkstad och Grafikverkstaden. Konstnärernas kollektivverkstad hittar du på Signalgatan 9 och Grafikverkstaden på Tullängsgatan 4.

Det är öppet mellan 11 - 18 lördagen 28 november.




På söndag, 29 november, är det årets första julmarknad i Wadköping (det kommer vara julmarknad där även de andra adventssöndagarna). Välkommen att rumstera bland hemslöjd och matslöjd.
Läs mer HÄR.


Runt om i länet finns också massor med julmarknader med slöjd och hantverk att besöka, klicka på länkarna för att läsa mer på respektive hemsidor:

Lördagen 28 november
Karlskoga Bergslags julmarknad 12-16
Lunedets julmarknad 12-16
Grythyttans julmarknad kl.15-19
Julmarknad på kulturcentrum Berget, Degerfors kl 11-17
Julmarknad i Karslund kl.11-16

Söndagen 29 november
Julmarknad i Laxå kl. 13-17
Hantverkare i cityhuset i Hallsberg kl. 13-17
Julmarknad på Kumla torg kl. 13-18

Lördag-söndag 5-6 december
Nora hantverksmarknad kl.10-16

onsdag 25 november 2015

Slipa dina verktyg!

I senaste numret av tidskriften Hemslöjd visar undertecknad lite exempel på hur slipning av våra vanligaste verktyg kan gå till. Det är roligt att få bidra till tidningen som precis fått utmärkelsen Årets nordiska kulturtidskrift!
Läs mer här

Som komplement till artikeln i tidningen finns en enkel film som du kan se här

måndag 23 november 2015

Stickupprop i Lekebergs kommun

Berith Palmér i Mullhyttan tog ett fint initiativ för de nyanlända flyktingarna som kommer till Lekebergs kommun, stickade sockar med en välkomst-hälsning!

SVT Örebro har varit där och pratat med Berith, se inslaget HÄR.

Även Sydnärkenytt har rapporterat, läs mer HÄR.



Vill du också bidraga med strumpor eller annat stickat? Det går bra att lämna in ditt bidrag på ICA Träffen i Mullhyttan. 

söndag 22 november 2015

Stickcaféer i Örebro län

Är du sticksugen och fikasugen? Har du fastnat i din stickning och kommer inte vidare? Du vet väl att det finns många olika stickcaféer som träffas, fikar och hjälper varandra/beundrar varandras skapelser?!

Här är några tips, vet du om fler, hör av dig så kan vi tipsa om dem med!

Mer om datum kan du se HÄR
Andra stickcaféer som Bilda anordnar kan du se HÄR, de anordnar runt om i länet, på ett tiotal platser, bland annat Vintrosa, Kumla och Garphyttan.

I Örebro träffas också the Knitters, på Waynes coffee, måndagar mellan 18-21.

Deras hemsida är HÄR.



Och, givetvis handlar kvällarna inte enbart om stickning, ta med dig det handarbete du har, oavsett om det är virkning, broderi, nåltovning, nålbindning eller sömnad!

I Granhammar kan du besöka Ostbiten som har stickcaféer andra måndagen i månaden, under de kvällarna har du som besöker caféet 10% rabatt på garnerna och har chans att delta i ett lotteri om du handlar för mer än 200:- Detta utöver trevligt sällskap och fika förstås!

HÄR kan du läsa mer om Ostbitens stickcaféer. 


fredag 20 november 2015

Skippa fleecen!

Igår föll första snön (som jag sett åtminstone) här i Örebro, vilket innebär att mängder med fleece-tröjor kommer åka fram, inte minst till alla barn som ska ut och leka. Även om vi nu inte ska förkasta fleece helt och hållet, det är ju faktiskt mysigt och gosigt, men ha ändå i bakhuvudet vad fleece gör för resten av världen. Anna-Lisa Persson skriver om fleece på sin blogg Gröna trådar, helt klart läsvärt innan vi kastar oss in i den här säsongens fleeceberg.


Varje gång en fleecetröja tvättas släpper den ut tusentals mycket små plastpartiklar. Dessa partiklar är så små att de går rätt igenom våra reningsverk och ut i haven. Där misstar djurplankton det som mat och vips är plastpartiklarna inne i kretsloppet. Förutom att de inte går att bryta ned kan mikroplasten dessutom vara bärare av miljögifter. Det gör mig helt klart lite mindre sugen på att ge barnen fisk till middag.



Paneldebatt om slöjdens roll i samtiden

Missa inte att se den här paneldebatten som diskuterar slöjdens roll i samtiden. Några av frågorna som diskuteras här var:

Kan slöjden, med sitt hållbarhetstänk kring resurshushållning och återbruk, bidra till långsiktiga förändringar på globala problem? Kan handgjort skapande bidra till en positiv utveckling när det gäller mångfald, representation och demokrati? Kan görandet bidra till välbefinnande och överlevnad och hur kan enskilda individer påverka samhället med händernas kunskaper?

Vad tänker du kring de här frågorna?
Håller du med om det som paneldebattörerna säger?

Se paneldebatten HÄR



Med i paneldebatten var
Saadia Hussain, konstnär
Helena Hansson, doktorand
Maria Diedrichs, redaktör/journalist
Frida Engström Arnqvist, journalist/bloggare
Barakat Ghebrehawariat, demokratiagent

torsdag 19 november 2015

Bästa konserveringstekniken

Vill du se hur slöjdtekniker används på ett oerhört konkret sätt så kolla in det här, det är Johanna Nilsson som är textilkonservator på Livrustkammaren i Stockholm som har forskat fram det bästa sättet att konservera känsligt siden. 
"− Dräkterna är efterfrågade av museer världen över och är ofta på resa. Inför utlån och utställningar hanteras de sköra dräkterna varsamt av konservator, men även en försiktig hantering innebär ett visst slitage, säger Johanna Nilsson vid institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet."


Se hur tre konserveringsmetoder, vanliga vid dräktkonservering, utförs på artificiellt åldrat siden.
• Stödtyg med läggsöm 
• Stödtyg med förstygn
• Crepeline fastsytt med förstygn


Om du vill läsa om konservering av dräkter kan du läsa avhandlingen: ”Ageing and Conservation of Silk - Evaluation of Three Support Methods Using Artificially Aged Silk” http://hdl.handle.net/2077/40524. Du kan också läsa artikeln “Evaluation of Stitched Support Methods for the Remedial Conservation of Historical Silk Costumes”, e-conservation Journal, 2015, 3.

Vill du lära mer? Gå in HÄR

onsdag 18 november 2015

The future is handmade!

Under de senaste fem åren har hantverk, konsthantverk och slöjd gjort comeback i designvärlden och numer arbetar många av världens främsta formgivare för hand. I föreläsningen The future is handmade förklarar Dennis Dahlqvist bakgrunden till det här omfattande paragigm-skiftet och varför hantverk, konsthantverk och slöjd är en central pusselbit i ett framtida, hållbart samhälle. Välkommen!

26 November 2015, kl 18.00

Örebro läns museum, Hörsalen



Välkommen! 

tisdag 17 november 2015

Rulla näver!

När vi hade återträff med 2015  års slöjdsommarjobbare skulle vi göra krympburkar av färsk björk. Det gjorde vi också. Tea upptäckte att det går att rulla av björknäver lager för lager om man är försiktig och inte skadar nävern. Diametern på Teas björkbit stämde med hennes handled. Så det fick bli ett armband.

torsdag 12 november 2015

Slöjdens roll.

Under evenemanget Handmade Issues tidigare i höstas gjordes den här filmen, om slöjdens roll och framtid. Se den och inspireras av fina ord! (och bli glad av all slöjd i slow motion. ;) )

Träffa Jenny Frohagen (slöjdlärare), Birgitta Nordström (vävande doktorand), Knut Östgård (slöjdare) och Barakat Ghebrehawariat (demokratiagent) som ur sina olika perspektiv pratar om vilken roll slöjden har idag och om varför den är viktig. Filmen är inspelad på Kulturhuset Stadsteatern i samband med Hemslöjdens evenemang Handmade Issues. Filmen är gjord till Hemslöjden (www.hemslojden.org) med stöd från Kungliga Patriotiska Sällskapet. Producerad av Flip-Flop Interactive (www.flipflopinteractive.com/).

onsdag 11 november 2015

Svensk design hotas

Bengt Engström Heino är Creative director på Nordisk Designskola i Borås, och han är oroad för svensk designs framtid. De elever som ansöker till design och hantverks-skolor idag har allt mindre grundkunskaper och han menar att det beror på att de har allt mindre bild och slöjd i skolan.

"– De har inte fått de rätta verktygen i händerna. Detta är en näring som omsätter 265 miljarder kronor i Sverige. Den ger jobb, säger Bengt Engström Heino." 

En gymnasiereform för några år sedan tog bort slöjd och bild som obligatoriskt under gymnasiet, vilket Bengt Engström Heino menar urholkar svensk design.

Hör klippet HÄR.




fredag 6 november 2015

Sök medel ur Arvsfonden

Nu blir här ett väldigt matigt inlägg om Arvsfonden som i dagarna varit här i Örebro och informerat om hur föreningar kan söka medel hos dem till projekt som riktar sig mot barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.

www.arvsfonden.se


Arvsfonden har två typer av stöd, projektstöd och lokalstöd.

Projektstödet kan den förening som tänkt på en ny idé som de vill prova söka. De ger stöd till projekt riktade mot tre målgrupper: Barn 0-12 år, Ungdomar 13-25 år och Personer med funktionsnedsättning i alla åldrar.

De har tre kriterier för att ett projekt ska få stöd från Arvsfonden:
- Nyskapande, projektet ska vara ett utvecklingsprojekt, som är nytt. Det behöver inte vara unikt i Sverige, det är alltså möjligt att ta ett projekt som blivit lyckat någon annanstans i Sverige och översätta det till ett nytt geografiskt område.
- Delaktighet, målgruppen måste vara delaktig i alla delar av projektet: initiering, planering och genomförande. Ett projekt som kommer från en grupp med vuxna som -tycker- att ungdomar ska göra något får alltså inte stöd. Finns det däremot ungdomar som vill göra något och en vuxenförening plockar upp intresset och vill satsa på det är Arvsfonden rätt finansiär.
- Överlevnad, det måste finnas en plan för att projektet ska överleva efter de år som Arvsfonden finansierar det. För att kunna fortsätta är det till exempel oerhört bra med samarbetspartners. Det är inte nödvändigt att projektet lever vidare inom den egna organisationen. Som exempel kan en förening få stöd från Arvsfonden för att utveckla en metod att använda i skolan, där överlevnaden består i att en skola fortsätter arbeta med metoden efter projektets slut.

Du behöver inte ha medfinansiering för att få stöd från Arvsfonden för ett projekt, även om det givetvis är bra.

Ett projekt kan till exempel få stöd till:
- Löner till projektledare och andra anställda inom projektet
- Aktiviteter
- Hyra av lokal
- Produktion av material, böcker, filmer m.m

Däremot inte:
- Ordinarie verksamhet
- Enstaka arrangemang, som skol/studieresor, konferenser eller läger
- Renodlad forskning
- Enskilda individer

Som förening kan du också söka Lokalstöd. Finns det behov av att en ny lokal byggs för att de intresserade inom målgrupperna (barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning) ska kunna delta i verksamheten, då kan er förening söka Lokalstöd.

Det är samma kriterier som ligger till grund för en ansökan till Lokalstödet:
- Nyskapande, bygget krävs för att verksamheten ska kunna bedrivas eller för att en redan befintlig verksamhet ska kunna inkludera en ny målgrupp på orten.
- Delaktighet, bygget sa göras för att det finns intresserade som vill börja med verksamheten, du får inget stöd om du måste bygga om utifall det kanske kommer någon ur målgrupperna.
- Överlevnad, föreningen måste kunna garantera att verksamheten ska bedrivas i minst tio år.De rörliga kostnaderna för driften måste kunna täckas på något sätt.

För att få lokalstöd kräver Arvsfonden medfinansiering.

Har du en idé och vill ta reda på om Arvsfonden är rätt finansiär? Ring dem på telefon 08-7000940 tisdagar och torsdagar mellan klockan 9 och 11 för att få feedback. Du kan också ringa oss hemslöjdskonsulenter och bolla idéer!

Vill du läsa mer? Gå in på www.arvsfonden.se och se exempel på projekt som redan fått stöd och läs mer om hur ansökningen går till.

Till sist, varje år väljer Arvsfonden ut några projekt som lyckats lite extra med sitt projekt och de blir årets Guldkorn. I filmen här nedanför kan ni se 2014 års guldkorn, se och inspireras!


onsdag 4 november 2015

Vinnande disktrasor!

Tidigare i år tipsades här på bloggen om tidningen Lands tävling i bästa disktrasa, och nu är tävlingen avgjord!

Alla vinnarna kan du se HÄR.



"Vinnarbidraget ”Rakt-över-disk” var en solklar favorit hos juryn. Förutom att trasan är praktisk och går att hänga över kranen är konceptet med en disc över disken helt genialiskt."

måndag 2 november 2015

Slöjdutställning nästa år!

Från slöjdutställning i Virserum 2013


Varför inte tälja en blomma i vinter? Eller kanske mejsla ut en fågel?

Nästa års slöjdutställning, under TRÄ-året 2016 på Virserums Konsthall, tar avstamp i skogen. Men mellan alla träd vill vi locka fram blommor och på en gren kanske en fågel sitter. Dessa blommor och fåglar hoppas vi att få lite hjälp med. Van eller ovan – alla kan slöjda – alla kan delta.

Vill du delta i utställningen Liv i slöjd som visas på Virserums Konsthall nästa år? Kom förbi och lämna din blomma eller fågel eller skicka det till oss! Adressen är, Virserums Konsthall, Kyrkogatan 34, 570 80 Virserum. Glöm inte att skicka med ditt namn och adress om du vill att blomman eller fågeln ska hitta hem igen.

Har du frågor kontakta Carolina Jonsson på
carolina.jonsson@virserumskonsthall.com eller på 0495-315 36. 
Slöjdutställning under TRÄ-året 2016 i Virserum är ett samarbete mellan: