onsdag 16 december 2015

Utbudsdag och utbudskatalog

Fredag den 8 april 2016 är det dags för Region Örebro läns årliga utbudsdag! Professionella kulturskapare inom alla områden välkomnas härmed att presentera sitt utbud för de som arbetar med kultur för barn och unga i Örebro län. I år äger utbudsdagen rum på Örebro Konserthus, i nyrenoverade lokaler på Fabriksgatan 2. Dagen arrangeras av kulturkonsulentnätverket Region Örebro län i samarbete med Örebro kommun.

I utbudskatalogen presenteras ett smörgåsbord av kulturella upplevelse- och deltagaraktiviteter. Målgruppen är barn och unga i förskolan upp till gymnasiet. Utbudet ska vara möjligt att besöka eller beställas under läsåret 2016/17. Katalogen distribueras till alla skolor, bibliotek och kultursekreterare i Örebro län i god tid före utbudsdagen.

Du designar ett presentationsblad och skickar in det till Malin eller Lars på Slöjd i Örebro. Observera att katalogen trycks i A5-format. Ha det i åtanke när du formger sidan. Formatet på presentationsbladet ska vara stående A5, ensidigt, gärna med en inspirerande bild. Presentationsbladet e-postas i PDF-format till oss senast den 1 februari 2016.

Mer information och instruktioner till presentationsbladet hittar du via högerspalten på vår hemsida: www.olm.se/slojd

Välkommen att höra av dig!


fredag 11 december 2015

Norges äldsta plagg!

I Norge har klimatförändringarna gjort att stora glaciärer och isar smälter och i smältvattnet dyker arkeologiska fynd upp som tidigare varit täckta eller infrusna i isen. Ett av de senaste, storslagna fynden är en näst intill helt och hållet bevarad tunika från 300-talet (e.Kr). Fyndet gjordes 2011 då ett gäng arkeologer begav sig till bergen för att undersöka en grop med föremål som kommit fram när isen smält. Förutom tunikan hittades också skor, jaktredskap och tältpluggar. Platsen har troligtvis varit isfri åtminstone en gång tidigare, för föremålen låg direkt på marken, utan något islager under. 

Med sin datering är den här tunikan Norges äldsta plagg!

I videon här nedanför kan ni få se hur rekonstruktionen av tunikan gått till: 


I rekonstruktionen har de noga räknat hur många timmar det tar för de olika momenten i tillblivelsen av det här plagget. Att spinna garn på slända till ett tyg för en sådan här tunika skulle, enligt deras beräkningar ta 544 timmar (baserat på att det tar en som är van att spinna 11 timmar att spinna 50 gram garn på slända). 

Tyget är vävt på en upprättstående vävstol, även kallad varptyngd vävstol. Vävtekniken är diamantkypert, även om det knappt syns då både varp och inslag består av både mörka och ljusa inslag. Det ger ett svagt rutat mönster som mer upplevs som lite fläckigt. Vävningen stod Lena Hamamrlund för och det tog 160 timmar. 

Med tiden för sömnaden skulle det ta 760 timmar att göra den här kjorteln. Eller 19 arbetsveckor á 40 timmar/vecka. För ett klädesplagg, är inte det hissnande att tänka sig? 

Diamantkypert, tyget och bindningen

Vill du läsa mer detaljer kring plagget och rekonstruktionen finns en artikel HÄR från Kulturhistorisk Museum i Oslo. 
 

torsdag 3 december 2015

Mariedamms vävstuga!

På mysiga, för dagen rätt isiga vägar, tog jag mig fram till Mariedamms vävstuga för att hälsa på dem och se hur de har det.


Mariedamms vävstuga startade 1998 i den gamla ICA-butiken. De har i dagsläget fem vävstolar uppställda och är fem personer som väver. I vävstolarna sitter just nu trasmattor och möbeltyg.
Trasmatta som kommit halvvägs, nu dags att vända!


Vävstugan drivs som en studiecirkel genom Studiefrämjandet. Det är Mariedamms förening som äger lokalerna och Studiefrämjandet står för lokalhyra och städning.


Möbeltyg till kökssoffa
Med bomullsvarp och till exempel ull-inslag
går det att variera resultatet i det oändliga!
Studiefrämjandet har förutom vävstugan en hel del annan verksamhet i huset, bland annat snickeri- och handarbetscirklar. De har en väldigt aktiv grupp som samlat fakta kring alla hus i Mariedamm, det är ett omfattande arbete som resulterat i flera kompendier med bilder och fakta.

Mellan 9:30 till 13 varje vardag är det café i lokalerna.

Vävstugedeltagarna träffas på tisdag-kvällar, men har tillgång till lokalerna alla andra dagar också. De fikar, diskuterar och inspireras av varandras idéer.



Det finns planer på att flytta vävstugan till den näraliggande fritidsgården. Då skulle fler vävstolar kunna få plats, eller varför inte utöka verksamheten och skapa en textilverkstad där alla möjliga textila hantverk kan få plats under samma tak? Visst låter det spännande?

Är du intresserad eller nyfiken på att veta mer kan du höra av dig till Margareta Mobäck på memlind@yahoo.se

Och, nu på söndag, den 6 december, är det julmarknad på nämnda fritidsgård i Mariedamm. Kl 10-15 är det öppet, välkommen!


Täljfest 2016

I augusti 2013 anordnades den första Täljfest i Sverige. Mer än hundra slöjdintresserade människor samlades på Sätergläntan i Dalarna för att tillsammans lära och inspireras av varandra. Nästa år är det dags igen! Missa inte tillfället att gå en kurs, lyssna på föredrag, slöjda tillsammans och knyta nya nationella och internationella kontakter!
Mer information hittar du på Sätergläntans hemsida här
Gilla Täljfest på Facebook så får du kontinuerligt uppdateringar.