måndag 22 februari 2016

Betula Poesis och Liv i slöjd

Nu pågår ett par utställningar på Virserums konsthall i Småland. En fotoutställning med bilder på björkar fotograferade av Bertil Hertzberg. Samtidigt visas utställningen Liv i slöjd, som består av slöjd från hela landet. Till sommaren kompletteras dessa utställningar med mera temautställningar om trä där slöjd, hantverk, konst och forskning möts. Alltihop håller på en bit in i augusti. Läs mer på www.virserumskonsthall.com



Google hyllar Erika Aittamaa!

Har ni sett att google idag hyllar Erika Aittamaa, kvinnan som utvecklade Lovikka-vanten. Idag, 22 februari 2016, är det nämligen 150 år sedan Erika föddes Junosuando.



"Som hon berättade ... i en tidningsintervju kom det en dag en man hem till henne och bad om ett par riktigt tjocka ullvantar för att han frös om händerna. Erika Aittamma såg till att göra vantarna så tjocka som möjligt. Kunden blev dock väldigt besviken och tyckte att hon hade misslyckats. Vantarna blev nämligen stela och hårda. Hon gick hem och funderade. Sedan tvättade hon och ruggade vantarna flera gånger. Det gjorde ullen mjuk och skön och kunden blev väldigt glad över sina nya vantar. Snart började även andra prata om de fantastiska vantarna som Erika Aittamaa hade stickat. Hon har uppfunnit den världsberömda Lovikkavanten."

HÄR kan du läsa mer om Erika och historien bakom Lovikka-vanten.

onsdag 10 februari 2016

Ett kafferep

Ni har väl inte missat att tidningen Hemslöjd har skrivit om Elisabet Janssons kafferep, som hon gjort utav använda kaffefilter i samband med en utställning i Lindesberg som skulle ha tema fika.

Femtio filter gav ungefär 60 meter kafferep och det tog ungefär 25 timmar att tvinna kaffefiltrena till rep för hand. Vilket fantastiskt arbete!

Läs hela intervjun HÄR

http://www.hemslojd-tidningen.se/kafferepet/