tisdag 31 maj 2016

Ullbytardag på Hallagården

Nu på lördag 4 juni är det UllbytardagHallagården i Lekhyttan!

Kom och byt, sälj eller köp så ni har mera att spinna av!
Tid: 11-17
Det finns ull från alpacka, får, mohair och angorakanin samt färgad ull. Ullfärger, spinnredskap och spinnrockar m.m. Ulldjuren finns att se i djurparken där det även finns andra djur. Välkommen dit!


måndag 30 maj 2016

Lillkyrka vävstuga

I Lillkyrka, precis vid gränsen mellan Örebro och Västmanlands län ligger en liten och mysig vävstuga som drivs av Lena Hassel.




Till skillnad från många andra vävstugor som drivs som studiecirklar eller genom föreningar så är det här Lena som står för det mesta av jobbet. Om du vill väva kan du här önska dig kvalité, färg och bindning så sätter Lena upp det och du kan komma och väva det du vill. Utifrån materialkostnad och arbetsinsats betalar du sedan det du väver per meter.



Förutom att driva vävstuga för dig som gärna vill väva men inte kan/har tid/ för förarbetet har Lena även får och låter spinna ullen från dem. Garnet har spunnits på Solkustens spinneri och nu senast på Ull i väst.








onsdag 25 maj 2016

Kumlin om den inte så ursvenska folkdräkten

Här är ett intressant inlägg i diskussionen kring folkdräkter och dess blivande och varande av Ewa Kumlin. 

"I tonåren gillade jag att tala med Gunnar Zetterqvist, en god berättare och självlärd folklivsexpert från Dala-Floda. En gång tog han med mig till sin lada där han samlat kulturhistoriska föremål, högt och lågt, och plockade fram gamla färggranna dräktschalar till Flodadräkten. Jag minns särskilt en med texten Merry Christmas, tryckt på ett vackert tyg som någon av 1800-talets emigranter hade skickat hem. Genast sydde någon en dräktschal av det nymodiga inslaget." 

Läs hela krönikan HÄR


måndag 16 maj 2016

Makerspace Pop up!



Lördag och söndag 28-29/5
12:00 – 16:00
Tekniken och hantverket har genomgått en renässans den senaste tiden. Vi vill ta vara på den och låta nyfikna amatörer och entusiaster utforska både gamla och nya tekniker- och hantverkstraditioner. MakerSpace POP UP är ett tillfälle att få aktivera den inre kreativiteten i både huvud och händer. Alla besökare, oavsett tidigare kunskapsnivå, är välkomna att medverka. MakerSpace bygger på samarbete där vi delar kunskaper med andra besökare och workshopsledare.

Det är fritt inträde till MakerSpace POP UP som består av ett antal workshops där du kan utforska olika tekniker och hantverk. Introduktioner kommer att hållas under dagen, annars är det drop-in som gäller.  Viss kostnad för material kan förekomma i workshops. MakerSpace POP UP arrangeras som en tillfällig aktivitet med målsättning att snart bli en etablerad och levande plats i Örebro.

Arrangörer:
Komtek, OpenART, Sensus, Tegelbruket, Örebro Läns Museum, ÖrebroMakers, Örebro Stadsbibliotek


PROGRAM
Brodera med lysdioder
Ett möte mellan gammalt och nytt sker när lysdioder utgör tråden för ditt broderi. Ge liv åt handledsvärmare med hjälp av lysdioder som du kan välja att sätta på eller stänga av efter humör. Vare sig du har tidigare erfarenhet eller är helt ny på broderi, är det ett tillfälle att skapa något som inte många andra har.

Sal:R204
Arrangör: Örebro Läns Museum

Täljning och laserteknik
Den smidda, härdade kniveggen möter laserteknik i en träbit. Du får tälja och känna hur ett vasst verktyg lätt formar trä och med laserteknik sätter du en egen twist på det du skapat.
Det kommer att finnas tillgång till trä, verktyg, täljhäst och huggkubbe och behjälpliga ledare. Tälj fritt och ta med ett traditionellt hantverk till laserskärarens värld

Sal:R204
Arrangör: Örebro Läns Museum

Interaktiv konst
Få möjligheten till att återuppväcka gamla prylar som annars bara ligger hemma. Låt kreativiteten flöda kring de möjligheter som skapande i kombination med programmering kan ge. Med hjälp av sensorer, kretskort och ljud blir förmålen interaktiva och kan reagera på sin omgivning. Du får en inblick i interaktion mellan konst, teknik, människa och maskin.

Sal: R212
Arrangör: OpenART och Komtek

Wordshop
Känner du att kreativiteten snarare sitter i pennan och orden kan du testa på stadsbibliotekets wordshop. Skriv för att du vill, skriv en haiku, en novell eller kanske lite poesi. Du kan även testa på bokvikning. Har du en favoritbok du vill visa upp på ett nytt sätt, eller en bok som du inte vill läsa igen, ta med och börja vika!  

Sal: R211
Arrangör: Stadsbiblioteket

Forma fritt med frigolitskärare
Är du intresserad av att starta upp ett ideellt Makerspace, här i Örebro? Träffa och diskutera framtiden med den nystartade föreningen ÖrebroMakers och passa på att bygga en frigolit-skärare eller lära dig grunderna i 3D modellering på datorn, se inspirerande makerskapelser, bland annat 3D skrivare och en hemmabyggd cykel-trike.
Sal: R206
Arrangör: Sensus och ÖrebroMakers.  www.OreM.se

Ljud-o-ljud
Här får du lyssna, låta och experimentera med ljud. Vad gör vi för att dämpa ett ljud och vad kan vi göra för att förstärka det? Utmana dina öron för ljudets stora frågor och låt dig inspireras av ljudets vågrörelser och känslor som de förmedlar. Här får du möjlighet att skapa din egen båttuta för alla behov där man kan behöva låta lite extra!
Sal:R213
Arrangör: Komtek

Musik är världens bästa lärare
Titeln är prel. Kreativt musikskapande med spännande teknik, för alla. Elias Gustavsson leder workshopen.

Sal:R210
Arrangör: Sensus / Tegelbruket

torsdag 12 maj 2016

Den blå tråden!

Nu på lördag är det invigning för textilutställningen Den blå tråden på Brygghuset i Nora. 27 utställare både från Örebro län och från resten av Sverige samlas kring temat den Blå tråden. Passa på och upplev kvarteret Bryggeriet och se fin textil!

Den blå tråden 14 maj - 11 juni

Invigning 14 maj kl. 12
Öppet tisdag-söndag 11-17

Välkommen dit!


Bland annat visas tre ryor som Elisabeth Jansson vävde för Slöjd i Örebro län för runt tjugo år sedan och som nu ägs av Örebro läns museum. Läs mer om dem HÄR eller åk till Nora!


tisdag 10 maj 2016

Lust på kurs?

Kursverksamheten på Nääs i Västra Götaland tipsar om två intressanta och unika kurser:

Gör en paddel
Tillverka traditionella grönlandspaddlar för havskajakpaddling. Paddlarna har en tusenårig historia av användning på Grönland där havsdjur jagades från små skinnklädda kajaker som drevs av den här sortens paddlar. På senare tid har paddeln blivit populär för att den är lätt, enkel att använda och mycket mångsidig, dessutom är den lätt att tillverka själv!

Lär mer om kursen HÄR

Läs mer på Slöjd och Byggnadsvårds hemsida

Slöjda ett hus
Sugen på att slöjda en hundkoja, vedskjul, lusthus eller carport? Under den här kursen byggs ett lekhus på 8 kvadratmeter med en uråldrig norsk grindbyggteknik. Tekniken har varit vanlig i områden med lite skog där det var viktigt att bygga materialsnålt.

Läs mer om kursen HÄR

Läs mer på Slöjd och Byggnadsvårds hemsida

måndag 9 maj 2016

Kobra om vintagemode

Av de 15 kilo kläder vi i Sverige köper varje år går 8 av dem till soporna. Visst är det alldeles för mycket och en hel del av oss försöker motverka det här genom att istället skänka kläder vi inte längre vill ha och sedan uppdatera garderoben genom second-hand-affärer. Hur kan vägen se ut för de kläder som vi sätter i omlopp när vi väljer att skänka dem istället för att slänga dem? I senaste avsnittet av Kobra tar de reda på det och följer med till en stor sorterings-station i en liten by i Indien. Känns det märkligt att kläderna åker över jorden för att vi ska handla vintage-kläder? Kanske, men frågan är om det inte är bättre än alternativet. Vad tycker du? 

Från SVT Play, se avsnittet HÄR

onsdag 4 maj 2016

De sista bokbindarna

– Jag kan höra när Hannah arbetar att resultatet blir bra, även när jag inte ser vad hon håller på med. Ja, jag hör när hon är ”där”. Rytmen i arbetet och andningen avslöjar direkt när arbetet flyter som det ska. Även verktygens beröring med materialet avslöjar henne, dessa ljud ljuger inte.

Så beskriver bokbindaren Wolfgang Bremer, 81 år, det här med hantverkskunskap, det där som är så svårt att förklara. Han pratar om Hannah som är lärling hos honom och som förhoppningsvis kan ta över hans verksamhet så småningom. 

På fredag visar SVT2 en dokumentärfilm om De sista bokbindarna, kl. 20:00

Missa inte! 

Artikeln som citatet kommer från är DN och kan läsas HÄR.