måndag 26 november 2012

I Egna Händer

Nu är det igång! Örebro läns hemslöjdskonsulenters projekt I EGNA HÄNDER som riktar sig till unga mellan 18 och 25.

Ett år framåt kommer vi arrangera workshops med skickliga handledare som visar hur man på snyggaste vis tar tillvara materialen vi har till hands.
Träffarna kommer att hållas på olika håll i länet, men vår första workshop kommer gå av stapeln på Örebro läns museum på Rosengrens Skafferi den 5 december kl 18. Då kommer bokbindaren Lena Hällzon att dela med sig av sina kunskaper av olika bokbindartekniker och smarta sätt att återbruka material.

Besök (och sprid!) gärna vår hemsida  eller följ oss på facebook

torsdag 22 november 2012

I Västra Götaland ordnas varje år en stor utställning med slöjd. MIDVINTERFEST på Bohusläns museum i Uddevalla. I år pågår den mellan 24 nov  2012 - 6 jan 2013. Det brukar vara ett brett sortiment, många utställare och mycket besök. Det är en försäljningsutställning och man får ta med sig det man köper direkt. Sväng in om du har vägarna förbi! Öppet måndagar 10-16, tisd-tord 10.20, fred-sönd 10-16. Stängt på julafton och juldagen. Trettondagen är det öppet mellan 10-16.

måndag 19 november 2012

Utställning på Nääs

På Nääs utanför Göteborg huserar slöjden och byggnadsvården tillsammans. Där finna också Nääs konsthantverk. Nu visas en utställning med härlig slöjd och konsthantverk. Läs mer på hemsidan: http://www.naaskonsthantverk.se/

torsdag 1 november 2012

Slöjdmässa i Lindesberg 3 nov 2012

I Örebro län finns det många föreningar och nätverk där människor samlas runt slöjden och hantverket. En aktiv förening är Bergslagens slöjdare som har sitt geografiska kärnområde i Lindesbergs och Ljusnarsbergs kommuner. Förutom en stadigvarande verksamhet med träffar anordnar de ibland större publika arrangemang. På lördag är det dags för slöjdmässa i Lindesberg. I Kristinaskolans gymnastiksal och matsal ställer mer än 20 slöjdare ut. Gör ett besök!

torsdag 25 oktober 2012

Torbjörn Alström maskmakare har utställning i Eskilstuna

Torbjörn Alström är maskmakare, skådespelare, smyckestillverkare mm med hemvist i Hälsingland. Han gör och använder masker och har även skrivit om den nordiska masktraditionen. Genom sin tillverkning av masker upprätthåller han ett hantverkskunnande och bruket av masker. Konstfrämjandet i Eskilstuna visar en utställning av honom fram till den 8 november. Läs mer här. Bilden är från Torbjörn Alströms hemsida

onsdag 24 oktober 2012

Timmerhus - seminarium

Vi tar våra timrade hus som självklara, men hur kommer det se ut i framtiden? Kommer kunskaperna i att bygga hållbara timmerhus att finnas kvar? Hur klarar timmerhus vår tids krav på energiförbrukning när det gäller uppvärmning? Vi har ett mycket torrare inomhusklimat nu än förr. Hur reagerar ett timmerhus på det? Allt detta och mycket därtill kommer att avhandlas och samtalas om på seminariet SVENSKA TIMMERHUS - En hotad 1000-årig tradition? Arrangör ar Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet. Läs mer om seminariet här.

måndag 15 oktober 2012

Erik Torstensson ställer ut på Konsthantverkarna

Erik experimenterar i olika textila material, men återkommer ofta till ullen och tovningen. Passa på  att se hans utställning INUTIS på Konsthantverkarna i Örebro, Järntorgsgatan 2. Vernissage på lördag den 27/10 kl 11.00.

torsdag 13 september 2012

Föredrag i Fjugesta, Lekeberg


Bild från Lekebergsrevyns hemsida
Visst du att det funnits en tillverkare av kvalitetsmöbler för offentlig miljö och kontor i länet? Klaessons möbler i Fjugesta köptes upp av ett annat företag och tillverkningen är flyttad. På onsdag den 19 september väcks minne från en snickeriperiod i länets historia som satt en av länets orter på kartan. Läs mer om föredraget här.

onsdag 29 augusti 2012

Ny utställning på Konsthantverkarna i Örebro

På lördag den 1 september kl. 11-15är det vernissage hos Konsthantverkarna i Örebro.
Den nya utställningen heter "Into the woods" av smyckekonstnär Linda-Marie Karlsson från Göteborg.

Linda Marie om sin utställning:

Into the woods bottnar i en fascination för träden och dess grenars former. Jag studerar och samlar grenar, ofta ligger de på marken och väntar på att förmultna. Jag ser något vemodigt och vackert i dessa förbisedda grenar, elektroformar dem till en kopparklädd yta, sätter dem samman i kluster och adderar material såsom ädelsten, silver, svartek och porslin. Smyckena blir som frusna ögonblick ur naturen.
I en djupare mening är Into the woods ett försök att rubba cykeln av födelse, tillväxt, död och förmultning. Som en kommentar till förgängligheten gör jag grenarna hållbara och odödliga. Jag förevigar och förädlar dem och ger dem en ny och upphöjd plats på en kropp.
Linda Marie Karlsson, f 1973, är smyckekonstnär utbildad vid HDK, Göteborg. Sedan hon tog magisterexamen 2006 jobbar hon med smycken, framför allt inför utställningar och viss försäljning, i sin verkstad i Göteborg. Hon har även arbetat som kursansvarig lärare på smyckelinjen vid Hällefors folkhögskola.

Medlem i arbetsgruppen för Galleri hnoss i Göteborg, Nääs Konsthantverk och har varit gästmedlem i Sintra Konsthantverkskooperativ


måndag 27 augusti 2012

Näverseminarium i Hälsingland den 15-16 september


Under sommaren har en utställning om näver visats på Hälsinglands museum i Hudiksvall. Utställningen avslutas med ett näverseminarium den 15-16 september. Läs mer här.

I trägudars land

Till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds jubileumsutställning på Liljevalchs konsthall har Göran Greider skrivit en text om skog. trä och slöjd. Läs texten här. Du kan också lyssna på hans egen inläsning av texten här. Utställningen som pågått hela sommaren har sin sista vecka nu. På söndag stänger utställning, så passa på om du vill se den!

fredag 10 augusti 2012

Vårt grannlän i väster ordnar under perioden hösten 2012 och våren 2013 en handledarutbildning för dig som vill bli slöjdklubbshandledare.
Mer information om Slöjdklubben hittar du här.
Den 8-9 september börjar utbildning av Slöjdklubbshandledare i Värmland. Utbildningen är 64 lektioner och vänder sig till dig som är slöjd- eller konsthantverkare eller som arbetar inom förskola, särskola, museum, inom den ordinarie skolan eller är verksam inom en förening. Kort sagt, till dig som vill öka barns möjlighet att slöjda. Du kanske vill starta en helt ny verksamhet, ser slöjden som ett komplement till befintliga aktiviteter, vill skapa projekt inom Skapande skola eller starta en slöjdklubb.
 
För mer information: ta kontakt med kajsa.lundin@regionvarmland.se
 

torsdag 9 augusti 2012

Ledigt jobb i Uppsala län

Uppsala läns museum söker en länshemslöjdskonsulent för den hårda slöjden. Mer info finns via länken
http://www.upplandsmuseet.se/Sidor/PERSONAL/LEDIGA-TJANSTER/

fredag 6 juli 2012

AV TRÄ UR SKOG

Här är lite bilder från utställningen AV TRÄ UR SKOG som pågår på Frövifors pappersbruksmuseum.






onsdag 4 juli 2012

Skogsfestival!

Skogen är en angelägenhet för många. En del ser den som en resurs som kan omvandlas till pengar. För många människor och djur är den ett livsrum som är nödvändig för det goda livet. I klimatsammanhang är en växande skog gynnsam eftersom den tar upp koldioxid ur luften för fotosyntesen. Koldioxiden lagras i form av kol i trädens ved. För slöjdaren är skogen en oändlig källa av inspiration och även som materialförråd.
Utanför Örebro ordnas en skogsfestival med föreläsningar, musik, verkstäder mm. Läs mer här
Vill du veta mer om slöjd, skog och hållbar utveckling finns alltid Slöjd Håller

måndag 2 juli 2012

AV TRÄ UR SKOG

I sommar har vi en utställning på Frövifors pappersbruksmuseum i Frövi. Skogen blir inte bara papper! Det kan bli slöjd också. I utställning visas olika saker av trä gjorda av lokala slöjdare. Det finns skurna figurer, svarvade skålar och andra saker, knivar, möbler, två träklockor och akvareller. Dessutom visas utställningen Slöjdens material - det omsorgsfulla valet som är en vandringsutställning som visar hur viktigt det är att välja ett bra material till slöjd.
Utställning har öppnat den 1 juni och pågår till den 31 augusti. Öppet 11-17 , måndag till fredag.

torsdag 28 juni 2012

Örebo läns slöjdförening gör en utställning!

Den ideella hemslöjden i Sverige firar 100-årsjubileum i år. Förutom den stor utställningen på Liljevalchs konsthall är det mängder av aktiviteter runt om i landet. Länets slöjdförening har uppmanat sina medlemmar att slöjda utifrån temat rosor. Resultatet visas på Hantverksboden i Wadköping mellan den 26 juni till 1 juli.
Välkommen att titta!
Vill du veta mer om Örebro läns slöjdförening kan du alltid besöka deras hemsida här
Hela landets program och aktiviteter i samband med 100-årsfirandet hittar du här

torsdag 31 maj 2012

MECANO - Näbbtorgets kreativa center

Är du i form och designbranchen? Söker du en lokal? I det nyöppnade MECANO vid Näbbtorget i Örebro finns det ett par lediga rum att hyra. Tillsammans med en handfull andra företagare inom olika kreativa yrken kan du dela på vissa gemensamma utrymmen och service. Läs mer på http://www.objektvision.se/Beskriv/128049987

torsdag 24 maj 2012

AV TRÄ UR SKOG




En utställning med slöjd, mekanik och konsthantverk i trä.
I samarbete med länshemslöjdskonsulenten i Örebro län visar Frövifors pappersbruksmuseum en utställning med saker gjorda av trä. På Frövifors bruk tillverkas kartong för bl a mjölkförpackningar. Slöjdaren går i skogen och letar ämnen till skålar, figurer och andra bruksföremål. Ett hantverkligt sätt att ta tillvara skogens material. I sommarens utställning på papperbruksmuseet visas slöjd, mekanik och konsthantverk av lokala slöjdare. Dessutom finns en vägg med akvareller som nästan luktar av försommarmorgonens fuktiga friskhet. Slöjdens material – det omsorgsfulla valet heter en vandringsutställning som belyser skogens material ur slöjdarens perspektiv. Vilka träslag är bra till vad? Hur kan ett krokigt träd utnyttjas för att skapa starka och hållbara produkter? Det och många andra frågor får svar i utställningen.
Utställare är: Carl-Axel Eriksson klockor och urverk i trä, slöjd, Erik Markusson, akvareller, Ulf Bolander, täljda figurer,  Gert Thorsén, träsvarvning, Åke Landström, träsvarvning, Sigvard Zätterman, knivar, Mats Herminge, träslöjd och snickeri,  Ivan Holy, täljda figurer, Rymans snickeri och Närkes skogskarlar.
Utställningen pågår mellan 1 juni till 31 augusti. Öppet månd - fred kl 11-17. Stängt på midsommardagen. 

måndag 21 maj 2012

Projektledarjobb

Projektet Slöjdkunskaper som säljer söker en projektledare. Tjänsten är placerad i Nyköping, på Sörmlands museum. Slöjdkunskaper som säljer är ett samarbetsprojekt mellan Stockholms, Västmanlands, Sörmlands och Örebro län.Projektet är ett kompetensutvecklingsprojekt som syftar till att ge slöjdare, kultur- och konsthantverkare större möjligheter att kunna leva på sina kunskaper genom att få en större del av sina inkomster från försäljning av kunskaper, upplevelser och tjänster. En grupp av slöjdare, kultur- och konsthantverkare har valts ut och nu behöver vi en projektledare som kan driva och leda projektet.Se annonsen via Örebro läns museums hemsida

tisdag 15 maj 2012

Ledigt vikariat

Vi utlyser ett vikariat som Länshemslöjdskonsulent i Örebro län, textil inriktning, 75 % tjänstgöring i  ett år med start den 13 augusti 2012. Se annonsen via Örebro läns museums hemsida.

tisdag 8 maj 2012

Nu kommer vårens och sommarens utställningar igång! Igår öppnade slöjd och hantverksgruppen Konstantin sin utställning på Konsthallen i Askersund. Utställningen visar blandade material och uttryck och pågår till den 21 maj. Passa på att besöka den! mer info om gruppen hittar du här.

måndag 7 maj 2012

I Sörmland samarbetar DIY-aktiva (Do It Yourself - Gör Det själv) personer med Sörmlands museum. Slöjdkunskaper är intressanta och ger ungdomar en känsla av att kunna klara mycket själva utan att behöva bidra till en ökad konsumtion. Den 24- 26 augusti kommer de att ordna en DIY-festival. Kulturföreningen Bergatrollen är arrangör. Läs mer på deras hemsida här.
Långt uppe i norr, vid det kända ishotellet ordnas i höst en kurs i kreativt skapande med ull. Om du vill veta mer tar du kontakt med hemslöjdskonsulenten i Norrbotten Maud Ån maud.an@hush.se
Örebro läns slöjdförening ordnar en resa till bl a årets stora slöjdutställning på Liljewalchs konsthall i Stockholm. Förutom Slöjdutställningen där står ett besök på Valdemarsudde på programmet. Där visas en utställning som tar avstamp i Lilli Zickermans banbrytande gärning inom hemslöjden. Läs mer om resan och föreningens andra aktiviteter på deras hemsida.



tisdag 17 april 2012

Takrännor i trä - kurs!

Vi har tidigare utlyst kursen i att hugga takrännor i trä. Datum och pris har ändrats. Nytt datum är 12 maj 2012. Platsen är Siggebohyttans bergsmansgård, mellan Nora och Lindesberg. Kostnaden är 350 kr. Kursen pågår kl 09.30 -16.00.
För anmälan och information kontakta byggnadsantikvarie Örjan Hedhman, orjan.hedhman@olm.se eller tel. 019-602 87 73, 070-344 87 73.
Välkommen med din anmälan!

fredag 13 april 2012

Tälj planteringspinnar

På bloggen 365 saker du kan slöjda lade vi igår upp ett tips om hur man lätt kan tälja planteringspinnar för dina odlingar i vår och i sommar. Kolla bloggen här

tisdag 3 april 2012

Kommer inte våren snart?

Några sköna vårdagar har vi allt haft. Åtminstone i södra delen av landet. Vi har kunnat sitta ute i solen och slöjda. Men så kom det ett bakslag med kyla och snö. Kanske stannar kung Bore över påsk. Men hav tröst! Flytta in täljbänken, huggkubben, verktygen och träet i vardagsrummet. Med färskt trä och handverktyg faller det blöta, tunga spånet ner på golvet. Det blir minimalt med damm och lätt att städa. Samla spånet i papperspåse så blir det bra att tända brasan i kaminen med, eller så går det att kompostera. Träslöjd behöver inte ske i särskilda lokaler, utan fungerar utmärkt i ”möblerade rum” och så kan man ju umgås med andra samtidigt, även om de andra inte täljer. Energisnålt, socialt och ekonomiskt!

måndag 2 april 2012

Föreningen Svensk Form April 2012

Föreningen Svensk Form i Örebro har alltid något roligt på gång! Här kan du se programmet för april månad.

Inbjudan till sommarutställning på Konsthantverkarna Örebro

Förra året var det pinnstolar. I år kommer det att låta om Konsthantverkarna Örebro. Har du en bra idé om något roligt musikinstrument är du välkommen att ansöka om att vara med i sommarens utställning i konsthantverkarnas nyrenoverade lokaler. Det är begränsade platser. Endast 6 personer kommer att få visa sina spelbara objekt. Mer information kan du få här.

onsdag 21 mars 2012

Ny utställning på Konsthantverkarna Örebro

Konsthantverkarna Örebro har renoverat sina lokaler. Första utställningen i de nymålade rummen är sex kollektioner av sex medlemmar. Här kan du se keramik, textil, silver och mycket mer. Kolla gärna in Konsthantverkarna Örebro på Internet

onsdag 22 februari 2012

BOKREA!

Nu är det bokrea på Sätergläntan! Här kan du hitta böcker som kan vara svåra att hitta på andra ställen. Kolla in på Sätergläntans hemsida och klicka dig vidare till butiken. Hoppas du hittar något intressant!

onsdag 15 februari 2012

Lär dig hugga takrännor i trä

Bilden visar en takränna från Åmål. Foto: Örjan Hedhman

Örebro läns museum och Hemslöjdskonsulenten anordnar en endagskurs vid Logen på Siggebohyttans bergsmansgård. Lördagen den 21 april 2012.

Vi lär oss att hugga traditionella takrännor av trä. Raka, jämntjocka granstammar bearbetas med täjljyxor och tjäcklar. En tjäckel är en böjd urholkningsyxa. Under dagen övar vi även på slipning av raka och böjda yxeggar. Verktyg finns att låna, men om du har en eller flera favorityxor kan du ta med egna verktyg.

Avgift 750 kr. betalas i förskott till plusgiro 1 28 15 – 7. I kursavgiften ingår kaffe med tilltugg fm och em. Medtag egen lunch Uppvärmingsmöjlighet saknas.

Kursen pågår kl 09.30 -16.00.

För anmälan och information kontakta byggnadsantikvarie Örjan Hedhman, orjan.hedhman@olm.se eller tel. 019-602 87 73, 070-344 87 73.

tisdag 7 februari 2012




















I Närkesberg i södra Örebro län arrangeras varje år en hantverksmarknad som lockar många besökare. Kanske är det en möjlighet att få visa upp mer slöjd? Marknaden äger rum lördagen den 26 juli 2012. Sista anmälningsdag är den 15 mars. För mer information tar du kontakt med Tomas och Ulla Falkenström, Toltorp, Närkesberg. Tel 0583- 220 01

måndag 30 januari 2012

Varglappar

Varglappar användes förr i samband med vargjakt. De sattes upp i skogen för att fungera som drev när vargarna drevs mot en fångstgrop eller skyttar. Varglapparna är oftast av grovt linnetyg som är bemålat med linoljefärg. I Örebro län användes även bytrummorna vid vargskall. När inte varglappar och trummor räckte till kunde grytlock, koskällor och annat som låter mycket användas för att skrämma vargarna. Den 8 mars ordnas en workshop i Järnboås med inledande föredrag om varglapparnas historia och därefter en praktisk övning då det ska målas på tyg med inspiration av varglapparna.
Läs mer om varglappar här.
Vänersborgs museum har bilder på varglappar.