tisdag 26 januari 2016

Priset på ett par vantar

Det finns några diskussioner som ofta kommer upp när jag berättar vad jag jobbar med. En av de vanliga kommentarerna är "slöjd är ju så dyrt!", och då menar de att den slöjd som säljs runtom i landet, antingen på marknader eller i butiker, är eller har blivit dyr.

Slöjdaren Pia Kammerborn har konkretiserat den vanligaste kommentaren i ett blogginlägg, där hon visar med ett räkne-exempel på hur dyrt det kanske egentligen skulle vara. Dessutom tar hon upp en intressant diskussion kring varför det är skillnader mellan olika slags slöjd som historiskt kodats som "manlig" eller "kvinnlig". Väl värt en läsning!

Inlägget kan du läsa HÄR.


fredag 22 januari 2016

Nå ut, föreläsning.

Tillsammans med konstkonsulenten här i Örebro län, Konstfrämjandet och Konsthallen i Örebro driver vi ett projekt som heter Nå ut. Projektet riktar sig till konstnärer, slöjdare och konsthantverkare och arrangerar föreläsningar och workshops som på något sätt kan stötta dessa i sitt professionella yrkesutövande. Tidigare har vi bland annat genomfört fotoworkshops och föreläsningar om Skapande skola.

I tisdags hade vi en föreläsning om hur en får uppdrag utifrån 1%-regeln, som är en rekommendation till de företag som bygger offentliga byggnader att lägga 1% av budgeten på konstnärlig utsmyckning. Som föreläsare hade vi Marie Holmgren som själv jobbat som upphandlare åt både kommuner och byggföretag.

Förutom en mängd konkreta tips så fick vi med oss några matnyttiga länkar för dig som funderar på om offentliga konstuppdrag vore något för dig. Dem har vi listat här nedanför:


sidor att besöka: 
sll.se  (Stockholms läns landsting) 
Stockholms stad
Göteborgs stad
Övriga kommuner
Region Örebro län

andra regioner och landsting


Har du någon idé om vad för slags föreläsning eller workshop vi skulle kunna ordna i Nå ut? Hör av dig till oss och berätta. 



torsdag 21 januari 2016

Systerskapsfestival

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, och här i Örebro blir det Systerskapsfestival på Kulturhuset.

Om du eller din slöjdgrupp arrangerar något den här dagen eller veckan på temat så hör av er till Hanna Widell, så kommer hon sammanställa alla aktiviteter runt om i länet och marknadsföra dem gemensamt på hemsidan: http://systerskaporebro.se/

Har du idé om någon workshop eller föreläsning som skulle passa någon kväll under veckan?
Hör av dig till Hanna eller mig, malin.karlsson@olm.se


tisdag 19 januari 2016

Vivavävarna, vävstuga i Vivalla!

I källaren i Vivallas enda höghus huserar Vivavävarna. Det är nio kvinnor som träffas på förmiddagarna måndag, tisdag och onsdag varje vecka och väver på de fjorton vävstolar som finns i lokalen. Alla har egen nyckel och kan komma och gå när de behöver.

Är du sugen på att väva så finns det gott om plats hos Vivavävarna! Hör i så fall av dig till Sun Thorner, sun.thorner@telia.com eller på 0701-300 246

Smörgåsbord med färdigvävd slöjd, de är bra på färgglad slöjd i Vivavävarna!

Varje månad har de möte där de går igenom vad alla vävt och vilka nya idéer det finns för vad som ska sättas upp härnäst. Eftersom de i nuläget är färre personer än det finns vävstolar, brukar det aldrig vara något problem för någon att förverkliga sina idéer.

Det märks att de älskar att ta vara på det material som finns hos Vivavävarna, här är det bara fantasin som sätter gränser för vad som kan åstadkommas. Det märks till exempel på de fantastiska färgkombinationerna i mattorna eller i de olika variationerna att använda rest-garner som finns i förråden.


Förutom färgglada mattor och projekt där de tar vara på det material de hittar så vävs även en hel del där du måste planera och köpa in material. Se här på den guldskimrande duken eller på gubbatäcket "Opera". 



Vävstugans kontaktperson är Sun Thorner och i den här konstellationen har den funnits i åtta år. Innan dess ska den ha funnits sedan 80-talet, men ingen av de nuvarande deltagarna har varit med så länge. Vävstugan drivs nu som en studiecirkel för ABF.



måndag 18 januari 2016

Återbruksworkshop!

På onsdag är det dags för första aktiviteten i Örebro läns slöjdförenings vårprogram, och då blir det en återbruksworkshop med Sara Hillersberg som till vardags driver ateljé Återbruk i Wadköping.

Temat är att återbruka en t-shirt, så antingen tar du med en t-shirt du tröttnat på eller använder det material som finns på plats.

Föranmälan görs till info@orebro.hemslojden.org

Du kan läsa mer HÄR

Varmt välkommen!


Programmet för resten av våren kan du hålla koll på HÄR

torsdag 14 januari 2016

Slöjdreportage i Go'kväll

Go'kväll fortsätter göra fina slöjdreportage och den här veckan är det Beth Moen som porträtteras. Beth Moen är träslöjdare, möbelsnickare och lärare på Sätergläntan (institutionen för slöjd och hantverk i Dalarna) och i reportaget visar hon hur hon hugger de stora skålar som blivit hennes signum.

Se reportaget HÄR (det börjar cirka 24 minuter in i programmet).

Bild från SVTplay, se programmet HÄR

onsdag 13 januari 2016

Hur du tvättar ullmattor!

Nu när det är vinter, kallt och framförallt, snö, ska du passa på att tvätta dina ullmattor! Har du dessutom en fin orientmatta så är det extra bra att göra det just nu och Arhan har en riktigt bra beskrivning av hur du bär dig åt på den här hemsidan.


Läs hela guiden HÄR

torsdag 7 januari 2016

Sök stipendium via Svensk form

Just nu finns två stipendier att söka hos föreningen Svensk form.

Det ena är för dig som gått ut Konstfack och avser utlandsstudier. Det är ur Björkmans, Hamelmanns och Rundqvists fond och omfattar 20 000 kr.

2014 gick stipendiet ur Björkmans, Hamelmanns och Rundqvists fond till Matilda Norberg som utbildat sig på Handarbetets vänner samt på kandidatprogrammet för textil på Konstfack och hösten 2014 påbörjade sin master på Royal college of art i London.
Matilda Norbergs stickade plagg.
Det andra är för dig som är studerande eller verksam i Sverige inom möbelhantverk, möbelformgivning och inredning. Har du utfört ett nyskapande och/eller funktionellt arbete kan du söka det här stipendiet. Även det omfattar 20 000 kr och det är Axel Larssons minnesfond som står för stipendiet.

Läs mer om båda stipendierna HÄR.

Sista ansökningsdatum är 31 januari!

Läs mer om tidigare stipendiater HÄR.