onsdag 7 november 2018

Textillärarträff 27november


I veckan har jag träffat Lena, en av textillärarna på Virginska gymnasiet, som berättade att de kommer att ha en textillärarträff om några veckor. Därför väljer jag att lägga ut informationen så att så många som möjligt av textillärarna i Örebro län får veta om den. 
Här kommer mailet från Lena och Helena: 


Hej alla textilare!
Välkomna på en textillärarträff hos oss på Virginska!


Tid: Tisdag 27 nov kl 17:30 – 20:00. Vi bjuder på te, kaffe och smörgås.

Plats: Sömnadssalen, Virginska gymnasiet, Fabriksgatan 52, ingång E (mitt emot idrottshallen).



Vi vill gärna träffa er alla för att höra vad alla gör i slöjden i olika årskurser samt kunna skapa ett nätverk kring vårt gemensamma textila hantverk. Det är mycket som händer angående slöjden och i den textila branschen just nu och då är det fint att kunna vara en större grupp som kan ses, nätverka på olika sätt och diskutera hur vi kan få slöjden och olika typer av hantverk att synas.

 Förslag på punkter och frågor för kvällen:

  • Berätta vilka alla är, var alla jobbar samt vilka årskurser alla undervisar i
  • Info om nyheter på respektive skola och vad som görs i våra slöjd- och hantverksämnen i olika årskurser
  • Hur mycket slöjd- och hantverkstid är det i olika årskurser?
  • Hur arbetar vi alla med hållbar utveckling?
  • Dela bra idéer!
  • Diskutera olika önskemål och idéer för fortsatta träffar och fortbildning t.ex. workshops, föreläsningar, egen sömnad, prova på 3D-skrivare mm
  • Hemslöjdskonsulenten Lina Jatko kommer också att delta och presentera sig själv och sitt uppdrag. Hon kommer också att lyssna av vad som sägs och höra vilka fortbildningsbehov och möjligheter kring det som finns samt bolla idéer kring detta.

 Vi hoppas att så många som möjligt kan komma!

 Anmälan senast onsdag 21 november så vi vet hur mycket fika vi ska ordna. Om det är någon som är allergisk mot något så hör av er. J
eller ring/smsa 073-659 29 52


Ses!



Vänliga hälsningar Lena och Helena



fredag 2 november 2018

Slöjdlärarfortbildning 29-30oktober

I måndag och tisdags erbjöds 30 slöjdlärare fortbildning av hemslöjdskonsulenterna på Örebro läns museum.
Fortbildningsdagarna ingår i projektet Slöjd och lärande, där ett av målen är att utveckla en modell för att etablera pedagogisk verksamhet inom slöjdområdet på Örebro läns museum och i Örebro län. 
Fortbildningen blev fullbokad på mindre än en vecka och många stod på kö för att få delta. 

Temat för måndagen var Digitalt arbete i slöjdundervisningen, och det varvades med föreläsningar och workshops med inriktning på digitalisering. Föreläsare och handledare för dagen var Eva Söderberg och Christian Svensson. I workshopen Lysande broderier fick deltagarna brodera ett kopplingsschema med förstygn och konduktiv tråd för att få broderiet att lysa upp. I workshopen 3D-skrivare som pedagogiskt hjälpmedel fick deltagarna skissa i 3D på dator och skriva ut med hjälp av 3D skrivare.  






På tisdag 30 var temat Slöjd i teori och praktik, då fick deltagarna arbeta mer ämnesinriktad och då hade vi två slöjdare Lena Köster och Per Helldorff som handledare. 
Lena föreläste om den svenska ullen, dess fårraser, ulltyper, egenskaper och användningsområden. På förmiddagen fick deltagarna jobba med svensk ull genom att kamma, karda och spinna den. På eftermiddagen fick deltagarna utforska ullen genom våttovning. Per Helldorff visade och berättade om knäpphärvlar och föremål som han har hittat på i deras anda. Sedan fick deltagarna själva tälja på knäpphärvelsdrev och bygga ihop kugghjul för att få två axlar att snurra i olika hastigheter och riktningar. 








Det var två trevliga dagar med slöjd och samtal varvat med varandra!