onsdag 3 juli 2019

Slöjd Residence i Jokkmokk


 

 

Jokkmokk: Slöjd som historia, kulturarv och experiment.

Slöjd Stockholms årliga residensprogram flyttar norrut 2019. Till Jokkmokk i Norrbotten. På Samernas utbildningscentrum/Sámij åhpadusguvdásj kommer två residensdeltagare att erbjudas plats.

Vi söker två personer:
1. En utövare från det lokala slöjdfältet duodji, med intresse för gränsöverskridande samarbeten
2. En slöjdare, konsthantverkare eller konstnär med intresse för slöjdpraktiker och gränsöverskridande samarbeten

De två deltagarna erbjuds var sitt stipendium på 25 000 kr, produktionsstöd, boende under vistelsen, möjlighet till en arbetsplats, verkstäder samt praktiskt och innehållsmässigt stöd från Slöjd Stockholm. Programmet genomförs i samarbete med Samernas utbildningscentrum och det intilliggande Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Residensen genomförs under oktober månad 2019.

Vem söker vi?
Vi söker dig som är särskilt intresserad av samarbete som praktik, och är nyfiken på att under en koncentrerad tid pröva ditt hantverksmässiga utövande i relation till den specifika kontext som är Jokkmokk.

Skicka in ansökan senast den 28 juli
Ansökan ska innehålla ett projektförslag/förslag till hur residenstiden ska användas och en kortfattad beskrivning av din praktik vilken skickas senast den 28 juli 2019 till: slojdresidens@stockholmslansmuseum.se

Vill du veta mer: https://stockholmslansmuseum.se/jokkmokk-slojd-som-historia-kulturarv-och-experiment/

Om Slöjd Stockholms residensprogram
Residensprogrammet är en del av en långsiktig utveckling av en publik plattform för att undersöka, lyfta fram och diskutera slöjd och hantverk, samt ställa frågor kring det handgjorda och dess roll och relevans i vår samtid. Programmet är ambulerande och genomförs i samarbete med lokala och regionala samarbetsparter. Med en verksamhet som rör sig mellan olika platser kan detta bidra till att pröva nya sammanhang och former för både utövande praktik och utveckling av samtalet kring det handgjorda.

Slöjd Stockholm är initiativtagare och ansvariga för projektets genomförande. Slöjd Stockholms residensprogram finansieras av Statens Kulturråd och Nämnden för hemslöjdsfrågor. Ansvarig för projektets utveckling är Slöjd Stockholms verksamhetsledare Andreas Sohlberg, programmet 2019 utvecklas och samordnas av Emily Fahlén och Asrin Haidari som också är konstnärliga ledare för Luleåbiennalen 2020.