fredag 20 december 2019

Slöjdhandledarutbildning i Örebro 29 februari – 1 mars och 12-13 mars 2020



Vi tycker att slöjda är det roligaste man kan göra och tror att du tycker likadant! Vill du utbilda dig till slöjdhandledare? 

Utbildningen vänder sig till dig som är engagerad i en förening eller du som brinner för slöjd och vill inspirera och handleda barn och unga i slöjdens värld på fritiden.


Örebro länsmuseums slöjdkonsulenter erbjuder en slöjdhandledarutbildning. Utbildningens upplägg är 28 timmar fördelat på 4 veckoslut (29 februari-1 mars och 12-13 mars 2020). Utbildningen blandar både teori och praktiskt slöjdande. Vi arbetar med natur- och återbrukat material med handverktyg.

Utbildningens arrangeras och genomförs av slöjdkonsulenterna Lina Jatko och Lars Petersson, Örebro läns museum. De praktiska momenten handleds av duktiga och etablerade slöjdare.

Efter denna kurs hoppas vi att du känner dig trygg och bekväm att handleda barn i slöjd. 


Kursens teoretiska delar:

·         Slöjden med barnet i centrum

·         Slöjdpedagogikens fem förhållningssätt.

·         Slöjdens rum

·         Pedagogik i mötet med barn

·         Grupparbete – att planera en slöjdaktivitet


Kursens praktiska delar:

·         Tovning – torr och våttovning, grundtekniker och materialkännedom

·         Täljning – i färskt trä, grundtekniker, verktygs- och materialkännedom

·         Metall - grundtekniker, verktygs- och materialkännedom

·         Repslagning – teknikgenomgång av repslagning

·         HLR – Hjärt och lungräddning, barn

 

Datum: 29 februari-1 mars och 12-13 mars 2020.

Plats: Kaserngården 6, 70365 Örebro

Kostnad: 500kr för vuxna, 300kr för ungdomar upp till 20år.  (Fika ingår, medtag egen lunch)

Anmälan: Görs till event@olm.se. Sista anmälningsdagen är 26 januari 2020. Skriv ”slöjdhandledarutbildning” i ämnesraden.

Besked: Besked om du får plats på utbildningen ges via e-post senast den 31 januari 2020.

Utbildningen har 12 platser och vi reserverar oss att en anmälan inte betyder garanterad plats. Om antalet ansökningar överstiger antalet platser kommer vi att göra ett urval. För att underlätta vårt urval kommer du att få svara på några frågor vid bekräftelsen av att vi har fått din anmälan. 

Frågor: Kontakta Lina på: lina.jatko@olm.se eller ring till: 076-7728766

 



Sök idag! Sista dag för anmälan är 26 januari 2020.


fredag 13 december 2019

Stipendier i vävning 2020

Svenska Vävrådet delar ut stipendier för studerande och yrkesverksamma inom vävning. Stipendieutdelningen sker på Vävmässan i Halmstad hösten 2020. 

Svenska vävrådet delar ut stipendier till nyexaminerade studenter och yrkesverksamma inom vävning. Det är tre olika stipendier varav två kan sökas och det tredje utser Svenska vävrådet inför varje vävmässa. Det är nyhet för stipendie II och ansökningsdatumet är 15 januari.
Här kommer kort information om de olika stipendierna. För mer information om stipendierna och vad Svenska vävrådet gör kan du läsa på:
 http://www.svenskavav.com/

Stipendium I: Till nyutexaminerad inom handvävning. 10.000 kr. Sista ansökningsdag 15 juni 2020. Stipendiaten erbjuds plats och sammanhang att visa en utställning.

Nyhet för Stipendium II: Utvecklingsprojekt inom handvävningen. För yrkesverksam person inom handvävning i samarbete med medlemsföretag i Svenska Vävrådet. 20.000 kr och utdelas vart tredje år. Resultatet visas på Vävmässan. Sista ansökan 15 januari. 

Stipendium III: Ulla Cyrrus Zetterströmstipendiet. 30.000 kr, kan ej sökas utan Svenska Vävrådet utser stipendiaten inför varje Vävmässa.


Ett tips för dig som är vävintresserad är att det är en stor vävmässa i Halmstad 24-26 september 2020.




Foto: Malin Karlsson




fredag 6 december 2019

Slöjdlärarfortbildning 29-30 oktober

Snart är julen här, men vi har glömt att berätta om den slöjdlärarfortbildning som vi arrangerade under höstlovet. Slöjdkonsulenternas verksamhet riktar sig mot hela länet och slöjdlärarfortbildningen var i år placerad i Karlskoga kommun på Österledsskolan.
Temat för årets två fortbildningsdagar var lekfulla saker och ljud i slöjden.
Under fortbildningsdagarna fick deltagarna arbeta med färskt trä och återbruka i textil. Denna gång fick alla deltagare ta del av hela kursinnehållet.
Deltagarna delades in i två grupper och fick de arbeta med Daniel  Byström genom att kombinera slöjd- och teknikämnet. Deltagarna fick göra en ljudanläggning som det går att spela in och spela upp ljud från. Detta gjordes genom att urholka ett ämne i färsk asp för att sedan göra ett kopplingsschema och löda in kretskort och batteri till en högtalare. 
Den andra gruppen fick tälja i färskt trä med Anja Sundberg och slå rep med slöjdkonsulenterna. När deltagarna slog rep fick de även tips om hur man klipper trikåtrasor av en t-shirt. Med Anja fick deltagarna bekanta sig med täljkniven och olika täljgrepp innan de fick tälja insekter och handtag till hopprep. Momentet att göra hopprep var ett förslag på hur slöjden kan kombinera både textil och trä för att få en produkt.
Dag två fick grupperna byta handledare och moment. Dagen avslutades med gruppdiskussioner om hur deltagarna arbetar eller kan arbeta ämnesöverskridande med slöjd.

Vi hade två roliga och slöjdiga dagar med 30st slöjdlärare från 5 kommuner i Örebro län.