onsdag 27 maj 2015

Miljön i fokus på Frövifors pappersbruksmuseum

I år är miljön i fokus på Frövifors pappersbruksmuseum, och i helgen har de vernissage på tre nya utställningar som har olika slags miljöfokus. 

På Nytt! – Återbruk i konst & hantverk 
14 konstnärer och konsthantverkare från hela landet visar tillsammans med 14 elever från Eskilstuna Folkhögskolas utbildning Recycle Design föremål som på olika sätt fått ett nytt liv eller en ny funktion. Tillsammans vill de visa på "en medvetenhet om material och kvalitet och på en sprudlande kreativitet". 

Vid sidan av de recyclade föremålen visas också återbruksföremål ur Örebro läns museum och Pappersbruksmuseets samlingar. 
Stilmedveten
Sveriges konsumenters vandringsutställning Stilmedveten kommer också till Frövifors pappersbruksmuseum. 
Stilmedveten visar genom olika interaktiva element hur vår textilkonsumtion ser ut idag och fokuserar på hur vi kan göra det bättre. 

Till utställningen i Frövifors har elever från Virginska skolans Hantverksprogram Textil Design tillverkat plagg av papper från bl.a. pappersbruket.

Förpackningens roll för en hållbar utvecklingBillerudKorsnäs visar sin utställning Förpackningens roll för en hållbar utveckling. Spelar det någon roll för miljön hur förpackningarna ser ut? Företaget BillerudKorsnäs visar förpackningens roll för en hållbar utveckling.



Vernissaget är kl. 11 den 30 maj!

Läs mer HÄR

fredag 22 maj 2015

Trädgårdsslöjd

I helgen kommer Örebro läns slöjdförening delta på Karlslunds inspirerande dag i Trädgårdens tecken. Där kommer de visa tovning av bland annat Trädgårdsvakter, missa inte det!

Förutom tovningen händer massor med saker i Karlsund under dagen, så för dig som är trädgårdsintresserad, passa på!

Läs hela programmet HÄR.

Tova en trädgårdsvakt med Örebro läns slöjdförening i Karlslund på söndag!

torsdag 21 maj 2015

Hemslöjd allt mer populärt!

Igår uppmärksammade TV4-nyheter att hemslöjden blir allt populärare, medlemsantalet i hemslöjdsföreningarna har ökat med 25 % de senaste fem åren. Nyheterna gjorde ett besök i en spinnstuga i Jönköping för att prata om slöjdens värden. "Det är inte produkten som är det viktiga, det är mer själva görandet".

Någon som känner igen sig i det?

HÄR kan du se klippet!

http://www.tv4play.se/iframe/video/3181574?autoload=true


tisdag 19 maj 2015

Fotoworkshop



Vi välkomnar dig som slöjdare, konstnär eller konsthantverkare till en dag med möjlighet att utifrån dina egna kunskaper och din egen kamera utveckla och förbättra dina bilder.

Den 30 maj kan du under dagen boka in dig på pass om 40 minuter där du får hjälp och stöd att fotografera dina alster. Du får tips om hur du kan utnyttja naturligt ljus och kompositioner för att lyfta fram just dina alster. Det kommer finnas två handledare på plats, en som hjälper dig som vill fotografera alster som är tredimensionella och en som hjälper dig fotografera alster som är tvådimensionella.

I anmälan uppger du namn, mailadress, telefonnummer, vilken
kamera du tar med dig och om de alster du ska fotografera är
tvådimensionella eller tredimensionella.

Dag: 30 maj
Tid: Du anmäler dig till ett 40 minuters-pass mellan 10-15
Plats: Länsarvet (besöksadress, Kaserngården 6, Örebro)
Anmälan senast 26 maj till Malin Karlsson, 019-6028766 eller
malin.karlsson@olm.se




onsdag 13 maj 2015

Händer i helgen!

Nu i helgen händer massor med slöjdrelaterade saker i länet, här är några av dem!


Torsdag 14 maj, Trasmattans dag på Bohrs makeri i Lindesberg mellan 10-16. Läs mer HÄR.

Förmiddag i P4 Örebro uppmärksammade Trasmattans dag i onsdagens sändning, dels var Maria i Lindesberg och pratade trasmattor och därefter pratade de trasmattor med slöjdkonsulenten Malin Karlsson (d.v.s jag). Lyssna HÄR.




Torsdag 14 maj, är det dags för Tysslingedagen. På inte mindre än 39 olika ställen kan du uppleva kosnt, slöjd och kultur under hela dagen. HÄR finns hela programmet.



På lördag, 16 maj, är det dags för Mellan hägg och syrén på Ostbiten i Granhammar. Ta med din stickning eller virkning och sticka i mysiga miljöer, ta en tur med häst och vagn, ät god mat och njut av musik.

Läs mer HÄR.



Hallagården anordnar kurs i maskinstickning 15 -17 maj med Gunilla Larsholt och Lena Palmér. Oavsett om du är nybörjare eller mer van med maskinstickning har du möjlighet att utvecklas på den här kursen.

Reser du långt kan du sova över på Hallagårdens Bed & Breakfast.

Läs mer HÄR.


tisdag 12 maj 2015

Brickebackens vävstuga

Nu senast har jag varit och besökt Brickebackens vävstuga där Eva Svärd är ansvarig och möter mig utanför och lotsar mig ner genom korridorerna. Bakom en dörr där det finns en målning av en glad väverska på kommer jag in i mysigheten och gemytligheten, och vi börjar givetvis med fika! 



Vävstugan drivs som en vävförening där de för närvarande runt 20 medlemmarna betalar en årsavgift som går till hyran. Även studieförbundet NBV hjälper till med hyran i och med att vävstugans träffar drivs som studiecirklar. 


Vävstugan startade 1986 på initiativ från kommundelen och hyresgästföreningen som arbetade för att det skulle finnas så mycket aktiviteter som möjligt att välja på i området för de som bodde där. Det är alltså 30-års-jubileum för vävstugan nästa år och det planeras för fullt!



Medlemmarna bestämmer tillsammans vad de ska väva och klipper emellanåt ner även om inte alla som står uppskrivna har vävt. Då klistrar de varpen med tejp vilket gör att det blir lite spill och väldigt enkelt att starta igen för nästa på tur. 

De har en önskebok där den som vill väva något önskar och när det blivit tillräckligt många som vill samma sak sätter de upp den i en ledig vävstol. Just nu finns det mattvarp i flera vävstolar eftersom mattor är något som det ofta är någon som vill väva. 


I vävstugan finns runt 20 vävstolar, fyra av dem hör till vävföreningen resten är privata som ställts här, det är inte svårt att få tag på vävstolar, helt enkelt. 



Många av medlemmarna brukar medverka på Trasmattans dag som i år annordnas 26 juli i Rånnesta och den 26 september i höst är det Brickebackens dag och då kommer Vävstugan vara med och sälja lotter och visa upp vävningen. 

Ordning och reda bland trasorna!
Själv har jag vävt en del trasmattor i en vävstuga när jag bodde i Vemdalen, Härjedalen, så jag blev lite lycklig när jag såg ordningen de hade bland sina mattrasor! Från de här lådorna är det också helt okej att plocka för medlemmar, härligt, eller hur?

Det var ett mycket mysigt och gemytligt besök i Brickebackens vävstuga, och det finns också plats för nya medlemmar, så om du är intresserad kan du höra av dig till Eva på eva.svard4@hotmail.com



Videoinslag från klädbytardagen!

För er som inte var på klädbytardagen i Karlskoga finns ett inslag från lokala webb-tv:n Moviestone som var där och intervjuade och filmade.

Titta på klippet HÄR

Se klippet här: http://www.moviestone.se/?m=2206

fredag 8 maj 2015

Besök på Hallagården

På Hallagården händer det grejer, hela tiden och inom en mängd olika områden. Gunilla och Johan började med att visa mig och Lars djurparken som öppnade förra sommaren och ett av de senaste tillskotten är renarna, här nedan kan du se Dunder.

Eftersom Gunilla brinner för fibrer finns de flesta olika sorter representerade i djurparken. De vill bara sälja ull och garn som de vet var den kommer ifrån, så att de vet att djuren haft det bra. Målet är att ha alla varianter av djur så att gården kan bli självförsörjande på det området. De har till exempel angorakaniner, angoragetter och alpackor.



Gunilla ordnar kurser på Hallagården i till exempel spinning och maskinstickning med Lena Palmér. I höstas anordnades en Ull-helg, som blev populär och återkommer till hösten i september! 

Dessutom tar Gunilla emot ull från fårägare som blir garn via spinneriet ullFORuM i Jämtland eller via Gunillas egna händer. Hon håller föreläsningar på ämnet och driver ett Leader-projekt där hon försöker ta reda på hur många fårägare som finns i länet som har ull som skulle gå att göra något av mer än att slänga den. 

Fåren och Gunilla
På gården finns också ett Bed&Breakfast, ett café och de funderar på att upprätta en vadmalsstamp på gården för att bli ännu mer heltäckande i att kunna ta hand om ullen. 

Eftersom all ull inte kan bli garn är de involverade i försök att göra isolering av ull som fungerar. Då kan den ull som sorteras bort när det ska bli garn också tas om hand.
Ull-isolering!
Kolla in Hallagårdens hemsida och läs mer om alla de saker jag nämnt (och glömt) HÄR!

onsdag 6 maj 2015

Garn och får i Granhammar

Tillsammans med stickcaféet the Knitters som träffas varje måndag på Wayne´s coffee vid Stortorget i Örebro åkte jag på utflykt till Granhammar och hälsade på Karin Lundqvist. Där fick vi först träffa en liten bråkdel av hennes får, på bara några dagar hade det fötts 350 lamm och de hade fortfarande omkring tjugo tackor som ännu inte lammat!



Karin anordnar massor med aktiviteter på sin gård, bland annat ett evenemang som heter Mellan hägg och syrén där du får möjlighet att åka häst och vagn, färga ett medtaget garn och lyssna på härlig musik. Dessutom får du möjlighet att sticka i den här härliga miljön! Du kan läsa mer om evenemanget HÄR!

När vi var på plats bjöds det på fika med ostar från gården och marmelad från trakten, helt fantastiskt! 

Karin skickar ull till spinnerier och får tillbaka det som garn. 
Nu senast har hon vänt sig till Båvens spinneri i Sörmland. 

Garner från gårdens ull!
En mycket trevlig kväll således, ett besök till Granhammar kan varmt rekommenderas! Läs mer på hemsidan HÄR.

Deltagare i stickcaféet the Knitters





tisdag 5 maj 2015

Makerspace i Örebro?

HÄR kan du läsa miljöpartisten Niclas Persson som skriver att vi behöver ett Makerspace i Örebro. Den åsikten delar vi självklart, vi stöttar och hejar gärna på den eller de som skulle vilja starta ett Makerspace i länet. Vore det inte underbart om det fanns ett ställe med verktyg och utrymme som du inte har möjlighet att ha hemma? Ett ställe där du kan komma och laga något du har som är trasigt eller piffa till något du tröttnat på?

Heja, säger vi!

Bild från NA:s hemsida, läs texten HÄR

måndag 4 maj 2015

Detaljer som gör skillnad - Ny stickbok på Hemslöjdens förlag

Den 12 maj släpper Hemslöjdens förlag en ny stickbok där Ulla Engqvist delar med sig av små enkla knep som förenklar din stickupplevelse. Ökningar och minskningar som kan göras på olika sätt beroende på om du vill använda det som en utsmyckning i stickningen eller om du vill att det ska smälta in osynligt i arbetet.

Den 12 maj är det boksläpp i Svensk slöjds butik i Stockholm från kl. 14 och kl. 15 och 18:30 kommer Ull Engqvist själv finnas på plats för att svara på allehanda stickfrågor.


Ny bok om stickning från Hemslöjdens förlag!


HÄR kan du läsa mer!



Pssst... Är du medlem i en hemslöjdsförening eller prenumererar på tidningen Hemslöjd får du också rabatt!