onsdag 30 november 2016

Skriv om din vävning!

foto: Malin Karlsson

Riksföreningen för handvävning bjuder in till att berätta om din vävning.


TEMA för nr 1-2017 av Solvögat är Rum för Vävning.   

Visst vill ni dela era smarta lösningar, idéer och tankar om RUMMET (med plats i våra hjärtan), med oss andra? Både nya tips och förskräckliga erfarenheter, som skall undvikas!
Varför inte också  om ”rummet” i ert dagsschema/hjärna då väven kommer till?  

Skriv och berätta!  Och fotografera!  Rum, detaljer, tips, katastrofer och idéskisser från det inre ”rummet”!
Skicka era texter OCH foton till solvogat @riksvav.se.
före den 15 januari.
Länk till riksföreningen för handvävning hittar du här

tisdag 15 november 2016

Ny film! Medeltida träklyvning

Nu finns filmen Medeltida träklyvning - ett försök att återskapa hantverkskunskap tillgänglig via Digitalt museum.
Filmen är resultatet av ett sidoprojekt till projektet Medeltida taklag, som drivs av byggnadsantikvarierna på Örebro läns museum. Projektet bekostas av Svenska Kyrkan, Strängnäs stift och har som mål att undersöka, dokumentera och sprida kunskap om det hantverkskunnande som går att avläsa genom verktygsspår och bevarade konstruktionselement på kyrkovindar från medeltiden.
Titta  på filmen här

/Lars Petersson

tisdag 8 november 2016

Örebro läns museum söker en länshemslöjdskonsulent


Vår medarbetare sedan två år tillbaka, Malin Karlsson, ska sluta som slöjdkonsulent i Örebro län. Vi behöver en ny person för jobbet. Kanske är det du? Läs, Fråga och sök gärna. Läs mer på http://www.olm.se/ledigatjanster.html

/Lars Petersson

Broderier sökes!








 Broderar du? Vill du visa det du gör? Nästa år kommer det finnas en möjlighet att visa broderier på Virserums konsthall. Såhär skriver Virserums konsthall i ett utskick:

2017 kommer vara ett fullspäckat år på konsthallen, det är inte bara ett textilår utan man arbetar även med temat periferi.

I februari så öppnar en broderiutställning och det är till denna som konsthallen nu efterfrågar broderier. Det finns mängder av fantastiska broderier som just nu sakta växer fram. Men också att de finns i gömmor, fint ihoprullade. Vi hoppas i utställningen kunna ge inspiration till nya broderier men också visa upp det fantastiska traditionella. Det kanske finns någon som återbrukar broderier till något helt nytt!

Så hösten kanske blir ett tillfälle att göra färdigt eller skapa något nytt broderi för konsthallens utställning. Den är öppen för alla som vill delta.

Vill du lämna in broderier till utställningen 2017?
Fram till den 4/12 kan du lämna det personligen på konsthallen under ordinarie öppettider. Sista möjligheten att lämna in är 13/1. Mer information hittar du på hemsidan eller kontakta:
carolina.jonsson@virserumskonsthall.com.







torsdag 22 september 2016

Hela Sverige väver!

Under september firar Riksföreningen för handvävning att de funnits i 25 år, här i Örebro har Örebrovävarna inventerat vävstugor och många av dem håller öppet hus under hösten. 

Schemat kan du se HÄR





tisdag 20 september 2016

Stipendium till skinngarvare

För ett par veckor sedan delades det ut ett antal stipendier i samband med Handmade Issues i Stockholm. Ett av stipendierna som delades ut var Barbro Wingstrands stipendium och det var en skinngarvare som fick det. Lotta Rahme har utforskat den naturliga garvningen i 30 år, ända sedan hon sa upp sig från sitt arbete i byggbranschen och gick en kurs på Bäckedals folkhögskola.

Läs DN:s artikel om Lotta Rahme HÄR.

Lotta berättar till exempel om ett viktigt kom ihåg när det gäller skinn och läder:

"Även om skinn och läder är naturliga material, så har världens skinnindustri länge dragits med en baksida. Under garvningen används ofta krom, ett mycket giftigt material som förstör naturen. Om lädret slängs i soporna kan det oxideras och omvandlas till sexvärt krom, ett cancerframkallande ämne som kan lagras i kroppen."

Släng inte gamla skinnprodukter i ”brännbart” utan i ”riskavfall” på åter­vinningscentralen.


söndag 18 september 2016

Hela Sverige väver!

I onsdags hade Örebrovävarnas utställning Vävar i vitt och färg invigning på Samverkanstorget (utanför Skaparverkstan) på Örebro läns museum. Utställningen är en del av firandet av att föreningen fyller 25 år. Runt om i länet kan du gå på vävstugornas öppna hus under hösten. Mer information finns i programmet som du kan hitta som flyer i utställningen. Välkommen!

Några bilder från invigningen:











lördag 17 september 2016

Slöjdläger och I Egna Händer!

Nu har vi genomfört vår sista aktivitet i projektet I Egna Händer som ni har kunnat läsa om här på bloggen tidigare. I Egna Händer är ett projekt som riktar sig till unga vuxna och har undersökt hur vi kan förmedla slöjden som problemlösare och hållbarhetsmetod. Vi har utgått från material som ingen annan vill ha, möbler utan viktiga delar, bestick, kläder som blivit över i second-hand-butiker med mera.

Den här gången hette workshopen Sy skjorta, sy av skjorta, och utgick från skjortor i stora storlekar som går att sy om till andra plagg samt att sy nya skjortor i rätt storlek av loppis-tyger. Ledare var Henrietta Helldin som till vardags jobbar för Teatervalvet här i Örebro med bland annat kostym och rekvisita. Det var åtta deltagare som tog sig an skjortuppgiften, och här kan ni se ett nedslag i deras arbete!









Förutom sömnads-workshopen fanns det mycket annat att välja på under Slöjdlägret i Forsvik. Slöjda skåp leddes av Tor Anjar. Det fanns en workshop i smide, som leddes av Linnéa Lindgren. En i broderi som leddes av Emma Ihl. Forsviks bruk ställde upp med en workshop i gjuteri och till sist var det också en workshop i mosaik med handledaren Marjan Jabinpishe. Mer bilder! 



















Slöjdlägret är i år inne på sitt fjärde år, från början var det ett initiativ från Sara Degerfält och i år drevs det av henne samt Hedvig Flärdh. Slöjdlägret arrangeras i samarbete med Slöjd i Väst, Kultur Ungdom, Studieförbundet Bilda, Karlsborgs kommun och givetvis, oss här i Slöjd i Örebro län. 


fredag 16 september 2016

Lindesbergs församlings vävstuga

I Lindesbergs församling finns en mycket trevlig vävstuga som jag hälsade på för ett par veckor sedan. De träffas i källaren i församlingshemmet och väver tillsammans. Det är församlingen som står för lokalkostnader och de betalar materialkostnaden utifrån vad de väver.

Jag besökte dem och berättade lite om vad vi hemslöjdskonsulenter gör och fick sedan en liten tur i deras vävstuga. Här ser ni bilderna:






onsdag 7 september 2016

Att synas och sälja på webben

foto: Susann Rickan



Konferens/ utbildningsdag 
ATT SYNAS OCH SÄLJA PÅ WEBBEN
Vill du veta mer om hur du syns bättre på webben? Kanske funderar du på att starta en webb-butik? Vad är viktigt att tänka på? Den 18 oktober bjuder slöjdkonsulenterna i Västmanlands, Sörmlands, Uppsala, Stockholms  och Örebro län in till en dag om att synas och sälja på webben. Vi kommer att hålla till på Statt i Katrineholm. Statt ligger ett stenkast från järnvägsstationen.
Läs programmet här