fredag 6 november 2015

Sök medel ur Arvsfonden

Nu blir här ett väldigt matigt inlägg om Arvsfonden som i dagarna varit här i Örebro och informerat om hur föreningar kan söka medel hos dem till projekt som riktar sig mot barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.

www.arvsfonden.se


Arvsfonden har två typer av stöd, projektstöd och lokalstöd.

Projektstödet kan den förening som tänkt på en ny idé som de vill prova söka. De ger stöd till projekt riktade mot tre målgrupper: Barn 0-12 år, Ungdomar 13-25 år och Personer med funktionsnedsättning i alla åldrar.

De har tre kriterier för att ett projekt ska få stöd från Arvsfonden:
- Nyskapande, projektet ska vara ett utvecklingsprojekt, som är nytt. Det behöver inte vara unikt i Sverige, det är alltså möjligt att ta ett projekt som blivit lyckat någon annanstans i Sverige och översätta det till ett nytt geografiskt område.
- Delaktighet, målgruppen måste vara delaktig i alla delar av projektet: initiering, planering och genomförande. Ett projekt som kommer från en grupp med vuxna som -tycker- att ungdomar ska göra något får alltså inte stöd. Finns det däremot ungdomar som vill göra något och en vuxenförening plockar upp intresset och vill satsa på det är Arvsfonden rätt finansiär.
- Överlevnad, det måste finnas en plan för att projektet ska överleva efter de år som Arvsfonden finansierar det. För att kunna fortsätta är det till exempel oerhört bra med samarbetspartners. Det är inte nödvändigt att projektet lever vidare inom den egna organisationen. Som exempel kan en förening få stöd från Arvsfonden för att utveckla en metod att använda i skolan, där överlevnaden består i att en skola fortsätter arbeta med metoden efter projektets slut.

Du behöver inte ha medfinansiering för att få stöd från Arvsfonden för ett projekt, även om det givetvis är bra.

Ett projekt kan till exempel få stöd till:
- Löner till projektledare och andra anställda inom projektet
- Aktiviteter
- Hyra av lokal
- Produktion av material, böcker, filmer m.m

Däremot inte:
- Ordinarie verksamhet
- Enstaka arrangemang, som skol/studieresor, konferenser eller läger
- Renodlad forskning
- Enskilda individer

Som förening kan du också söka Lokalstöd. Finns det behov av att en ny lokal byggs för att de intresserade inom målgrupperna (barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning) ska kunna delta i verksamheten, då kan er förening söka Lokalstöd.

Det är samma kriterier som ligger till grund för en ansökan till Lokalstödet:
- Nyskapande, bygget krävs för att verksamheten ska kunna bedrivas eller för att en redan befintlig verksamhet ska kunna inkludera en ny målgrupp på orten.
- Delaktighet, bygget sa göras för att det finns intresserade som vill börja med verksamheten, du får inget stöd om du måste bygga om utifall det kanske kommer någon ur målgrupperna.
- Överlevnad, föreningen måste kunna garantera att verksamheten ska bedrivas i minst tio år.De rörliga kostnaderna för driften måste kunna täckas på något sätt.

För att få lokalstöd kräver Arvsfonden medfinansiering.

Har du en idé och vill ta reda på om Arvsfonden är rätt finansiär? Ring dem på telefon 08-7000940 tisdagar och torsdagar mellan klockan 9 och 11 för att få feedback. Du kan också ringa oss hemslöjdskonsulenter och bolla idéer!

Vill du läsa mer? Gå in på www.arvsfonden.se och se exempel på projekt som redan fått stöd och läs mer om hur ansökningen går till.

Till sist, varje år väljer Arvsfonden ut några projekt som lyckats lite extra med sitt projekt och de blir årets Guldkorn. I filmen här nedanför kan ni se 2014 års guldkorn, se och inspireras!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar