fredag 2 november 2018

Slöjdlärarfortbildning 29-30oktober

I måndag och tisdags erbjöds 30 slöjdlärare fortbildning av hemslöjdskonsulenterna på Örebro läns museum.
Fortbildningsdagarna ingår i projektet Slöjd och lärande, där ett av målen är att utveckla en modell för att etablera pedagogisk verksamhet inom slöjdområdet på Örebro läns museum och i Örebro län. 
Fortbildningen blev fullbokad på mindre än en vecka och många stod på kö för att få delta. 

Temat för måndagen var Digitalt arbete i slöjdundervisningen, och det varvades med föreläsningar och workshops med inriktning på digitalisering. Föreläsare och handledare för dagen var Eva Söderberg och Christian Svensson. I workshopen Lysande broderier fick deltagarna brodera ett kopplingsschema med förstygn och konduktiv tråd för att få broderiet att lysa upp. I workshopen 3D-skrivare som pedagogiskt hjälpmedel fick deltagarna skissa i 3D på dator och skriva ut med hjälp av 3D skrivare.  






På tisdag 30 var temat Slöjd i teori och praktik, då fick deltagarna arbeta mer ämnesinriktad och då hade vi två slöjdare Lena Köster och Per Helldorff som handledare. 
Lena föreläste om den svenska ullen, dess fårraser, ulltyper, egenskaper och användningsområden. På förmiddagen fick deltagarna jobba med svensk ull genom att kamma, karda och spinna den. På eftermiddagen fick deltagarna utforska ullen genom våttovning. Per Helldorff visade och berättade om knäpphärvlar och föremål som han har hittat på i deras anda. Sedan fick deltagarna själva tälja på knäpphärvelsdrev och bygga ihop kugghjul för att få två axlar att snurra i olika hastigheter och riktningar. 








Det var två trevliga dagar med slöjd och samtal varvat med varandra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar