tisdag 24 september 2019

Inspiration från gamla mönster och handspunnet garn.

Idag när det är en fin höstdag ute och jag sitter vid datorn på jobbet så tänkte jag uppmärksamma en aktivitet som hände i anknytning till en av sommarens textila evenemang, närmare bestämt Ullmarknaden i Österbybruk 9-10 augusti i Uppsala län.
Det var för sjätte året som den svenska ullen uppmärksammades med en Ullmarknad.
Där kunde man hitta ull, skinn, garn och redskap från Uppsala läns fårägare. Slöjdare, ullproducenter och ullentusiaster delade plats och erfarenheter. Det fanns kurser och föreläsningar och aktiviteter för hela familjen.

I anknytning till ullmarknaden så hade hemslöjdskonsulenterna i Uppsala län gått ut med en utmaning #ullihand, där deltagarna skulle inspireras från äldre mönsterförlagor som finns i samlingarna och på Digitalt museum för att sedan konstruera ett nytt mönster. För att underlätta fanns ett grundmönster till vante att utgå ifrån. De som ville kunde sticka upp och skicka in sina alster till en tävling, där vinnarna skulle utses på ullmarknaden.

Jessica Lundin från Vintrosa valde att vara med i tävlingen och inspirerades av fyra mönster som hon sedan skissade upp till sitt eget. Hon älskar fåglar och funderade på: är de kära, blyga, är de på vägt till eller ifrån ett möte?
Mönster och garn till vantar. Foto: Jessica Lundin



Mönster på vante inspiration från tidigare vantar från Upplands museum. 
Foto: Jessica Lundin



Två par vantar i olika färgställningar. Foto: Jessica Lundin


Då Jessica är en duktig spinnerska så valde hon att spinna sitt egna garn. Garnet är spunnet av ull från Bergagård ca en mil från Vintrosa. Ullen klipps bara en gång om året så fibrerna är långa med en fin lyster. För att vantarna skulle bli varma, spanns garnet till ett fyrtrådigt crepgarn. Jessica färgade garnerna själv i dämpat svartgrön- och ljungrosa färger.
Vantarna stickades upp i två olika uppsättningar där kontrastfärgerna varierade.
På ullmarknaden så vann Jessicas vantar förstapris i kategorin handspunnet garn med motiveringen:

Vantar som tydligt inspirerats av mönsterbladet kompletterat med egen tolkning. Sköna på handen, varma breda vantar i något grövre garn. Färgkontrasterna funkar utmärkt bra till och med på tummen, Mudden både skön och varm. Kiltumme och insydd pikotkant visar på god stickteknik. 


1:a prisvantar i kategorin handspunnet. Foto: Hemslöjdskonsulenterna i Uppsala län


Juryn urvalskriterier: Inspiration utifrån förlagorna, Passform, proportioner och stickarens teknik.
Färgkontraster. Muddar och tummar. I juryn satt: Ebba Stålhandske, Håkan Liby och Olle Petter Melin

Då Jessicas intresse för att spinna garn är stort deltog hon även i en tävling under en av dagarna där utmaningen var att spinna så långt som möjligt på 5minuter. Det var uppdelat i heat och Jessica tog sig till final och kunde där spinna sig till en vinst.



Mer om ullmarknaden och ullihand hittar du på: https://www.upplandsmuseet.se/hemslojd/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar