torsdag 16 april 2015

Fjugesta vävstuga

Designen på den här väven har vävstugans medlemmar satt ihop utifrån ett gäng restgarner!

För en vecka sen var jag och hälsade på vävstugan i Fjugesta och här kommer nu ett bildspäckat inlägg därifrån! 

Vävstugan drivs som en ideell förening och har funnits i 32 år. De har sin lokal i en före detta rullgardinsfabrik i Fjugesta som numera ägs av kommunen. De hyr två lokaler varav den ena i samarbete med Studiefrämjandet. 

I den större lokalen, som du kan se en del av på bilden här nedanför, står 32 vävstolar som aldrig står tomma någon längre stund. De kommer tillsammans överens om vad som ska vävas och när det är tillräckligt många som vill väva samma sak sätts en ny väv upp.
Den stora salen med vävstolar åt ena hållet.
Och åt andra hållet.
Gubbatäcke, Småland.


De sätter sällan upp kortare vävar än 32 meter, men för att inte behöva vänta för länge på att få det som en vävt klipps väven ner med jämna mellanrum genom att klistra varpen. Då kan nästa person på listan lätt fortsätta och de som redan vävt får sina alster.




Medlemmarna betalar en terminsavgift och de samlas i olika grupper olika dagar för att få hjälp med problem som uppstår. De tillfällen de träffas blir i form av studiecirklar inom Studiefrämjandet. För tillfället har de 30 medlemmar och där har de satt taket för hur många som kan vara i vävstugan samtidigt och väva. Det har inneburit att den som vill börja väva hos dem får sätta upp sig på en väntelista. Just nu finns drygt 30 namn på den väntelistan!



På sportlovet har de en väldigt populär aktivitet som heter Unga vävare. Då får sportlovslediga barn komma och väva under ett par dagar och aktiviteten är väldigt populär. De barn som kommer får lunch men har knappt tid att sitta ner och äta än mindre åka hem när dagen är slut. 

Barnen håller till i den mindre salen som ni kan se här nedanför. Medel till att rusta upp den lokalen så att de kunde använda den till fikarum, varprum och kursrum fick föreningen via ett Leader-projekt 2012. Det extra rummet har inneburit ett riktigt tillskott i deras verksamhet, dels för att det är trevligt men de har också installerat hörslingor med tillhörande mickar i salen som de använder när de har möten och kurser, en fantastisk förbättring! 

Den nya salen med hörslinga, kök, fikarum och ytterligare 10 vävstolar.


Sista helgen i mars hade de Öppet hus i vävstugan, det var väldigt välbesökt och förutom vävarna i vävstugan hade de också ordnat en utställning i en annan lokal i huset. Det var väldigt uppskattat och många visade stort intresse för de fantastiska textilierna som de åstadkommer här.

En pläd och vävstolen den är vävd i!
Vill du kontakta Fjugesta vävstuga finns kontaktuppgifter på Textil hemslöjds hemsida (HÄR), 
och håll utkik, för snart kommer de ha en egen hemsida!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar