onsdag 8 april 2015

Stilmedveten i Karlskoga

Nu på lördag är det vernissage för utställningen Stilmedveten på Karlskoga bibliotek!

Stilmedveten är en utställning som tar upp svenskarnas ökade textilkonsumtion i Sverige, hur den ser ut och vad det innebär, men också hur vi kan förändra våra vanor.

Visste du till exempel att det går åt omkring 2700 liter vatten för att odla bomull till en vanlig t-shirt och 11000 liter för att tillverka ett par jeans. Eftersom bomullsplantan dessutom behöver mycket sol och runt 200 rostfria dagar krävs ett varmt klimat. Platserna som passar för bomullsodling, som i södra Asien, har brist på rent vatten vilket leder till att om bomullsplantorna ska få vatten blir invånarna i landet utan. Du kan läsa mer om bomull, tillverkningsmetoder och andra material på Stilmedvetens hemsida (klicka HÄR).

Bild från Stilmedvetens hemsida

På lördag klockan 12 drar vernissaget för Stilmedveten i Karlskoga igång när Moa Rönnåsen visar utställningen. Därefter kan du få tips om hur du förlänger livet på dina trasiga kläder med hjälp av Karin Welin från Värmland, Sara Hillersberg från Örebro och Malin Karlsson, hemslöjdskonsulent i Örebro.

Kom till vår Lappa-Laga-junta mellan 12-15 på Karlskoga bibliotek!


Bakom utställningen står Sveriges Konsumenter och har sitt ursprung i UR-programmet Kvalitét med Camilla Thulin. Vill du inspireras till en hållbarare klädkonsumtion är det ett oerhört bra tips att gå in och se de åtta avsnitt som finns av programmet! (klicka HÄR för att komma till programmen!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar