tisdag 24 mars 2015

Ull i väst

Igår besökte jag, Malin, och tre andra konsulenter från Kalmar, Västra Götaland och Stockholm ett relativt nystartat spinneri som ligger utanför Alingsås, det heter Ull i Väst.

Ull i väst:s verksamhet bygger framförallt på lönspinneri, vilket betyder att fårägare skickar in sin ull och får tillbaka den som garn. Eftersom de som äger spinneriet också har får blir det även lite garn till försäljning ibland.

Thorild som jobbar i spinneriet visade oss runt i spinneriet. Det började i sorteringsrummet, där de tar emot ullen från kunderna, väger den och sedan kontrolleras ullen. Det är viktigt att den är sorterad innan den kommer till spinneriet. Ullen ska inte innehålla några växtdelar eller dubbelklipp. Ju renare och lättarbetad ull desto bättre. Ofta är det bra att till exempel sortera bort magullen som ofta är tovig och extra skitig.

Thorild går igenom ullen

Därefter tvättas och torkas ullen. Ullen läggs i påsarna och tvättas varsamt genom att vaggas fram och tillbaka så att det inte tovar sig. 

Tvättpåsar.

Ullen torkas. 
Därefter går ullen in i maskinparken. I tur och ordning: 

Ullen tesas. 
Ullen förkardas. 
Efter förkardningen går ullen in i kardmaskinen. 
Där den samlas ihop till förgarn. 
De tunnare förgarnerna samlas ihop.
Sträcks ut...
...och spinns till garn!
Det var fantastiskt intressant och fascinerande att se hela processen visas av de här kunniga kvinnorna! Har ni möjlighet så ta er en tur till Ull i Väst, de tar gärna emot besök och visar verksamheten för olika grupper. Här är deras hemsida: www.ullivast.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar