fredag 20 mars 2015

Föreläsning om Malin Selander.

I söndags, 15 mars, föreläste Christel Storm från Örebro läns museum om Malin Selander på Kräcklingegården utanför Fjugesta. Namnet på föreläsningen var "Att väva är livet". Ett citat från Malin som även var namnet på en utställning på Örebro läns museum för några år sedan som visade just Malins vävar.

Jag, Malin, var på plats i Kräcklingegården och lärde mig mer om denna fantastiska kvinna som bodde större delen av sitt liv här i Örebro men arbetade runt om i världen.

På Kräcklignegården träffade vi också många personer som haft olika slags kontakt med Malin medan hon levde. Där var flera som varit elever hos Malin, bland annat när hon undervisade på Örebro Vävskola. En av kvinnorna som haft Malin som lärare berättade att hon brukade säga att "karlar ska ni behandlar som garn, vänligt men bestämt!".

Fullsatt i Kräcklingegården!
Malin hade själv en gård i närheten av Kräcklingegården, gården heter Kullen och var hennes tillflyktsort där hon kunde banka i vävstolen så mycket hon ville utan att störa någon. I hennes lägenhet inne i Örebro knackade nämligen grannarna i elementen om hon slog för hårt med slagbommen.

Vill du läsa om föreläsningen i Kräcklingegården kan du göra det på Nerikes Allehanda, som var på plats och skrev om evenemanget: http://na.se/nyheter/lekeberg/1.2884891-en-vavkonstnarinnas-samlade-liv

Det var många som frågade om det finns någon bok om Malin, och det finns det dessvärre inte. Jag och Christel ska se om vi kan börja sammanställa lite information om henne, håll utkik här på bloggen så kommer det dyka upp mer information så småningom. 

Detalj från en av Malin Selanders klädesplagg,
som Christel hade med och visade.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar