fredag 8 maj 2015

Besök på Hallagården

På Hallagården händer det grejer, hela tiden och inom en mängd olika områden. Gunilla och Johan började med att visa mig och Lars djurparken som öppnade förra sommaren och ett av de senaste tillskotten är renarna, här nedan kan du se Dunder.

Eftersom Gunilla brinner för fibrer finns de flesta olika sorter representerade i djurparken. De vill bara sälja ull och garn som de vet var den kommer ifrån, så att de vet att djuren haft det bra. Målet är att ha alla varianter av djur så att gården kan bli självförsörjande på det området. De har till exempel angorakaniner, angoragetter och alpackor.



Gunilla ordnar kurser på Hallagården i till exempel spinning och maskinstickning med Lena Palmér. I höstas anordnades en Ull-helg, som blev populär och återkommer till hösten i september! 

Dessutom tar Gunilla emot ull från fårägare som blir garn via spinneriet ullFORuM i Jämtland eller via Gunillas egna händer. Hon håller föreläsningar på ämnet och driver ett Leader-projekt där hon försöker ta reda på hur många fårägare som finns i länet som har ull som skulle gå att göra något av mer än att slänga den. 

Fåren och Gunilla
På gården finns också ett Bed&Breakfast, ett café och de funderar på att upprätta en vadmalsstamp på gården för att bli ännu mer heltäckande i att kunna ta hand om ullen. 

Eftersom all ull inte kan bli garn är de involverade i försök att göra isolering av ull som fungerar. Då kan den ull som sorteras bort när det ska bli garn också tas om hand.
Ull-isolering!
Kolla in Hallagårdens hemsida och läs mer om alla de saker jag nämnt (och glömt) HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar