fredag 11 december 2015

Norges äldsta plagg!

I Norge har klimatförändringarna gjort att stora glaciärer och isar smälter och i smältvattnet dyker arkeologiska fynd upp som tidigare varit täckta eller infrusna i isen. Ett av de senaste, storslagna fynden är en näst intill helt och hållet bevarad tunika från 300-talet (e.Kr). Fyndet gjordes 2011 då ett gäng arkeologer begav sig till bergen för att undersöka en grop med föremål som kommit fram när isen smält. Förutom tunikan hittades också skor, jaktredskap och tältpluggar. Platsen har troligtvis varit isfri åtminstone en gång tidigare, för föremålen låg direkt på marken, utan något islager under. 

Med sin datering är den här tunikan Norges äldsta plagg!

I videon här nedanför kan ni få se hur rekonstruktionen av tunikan gått till: 


I rekonstruktionen har de noga räknat hur många timmar det tar för de olika momenten i tillblivelsen av det här plagget. Att spinna garn på slända till ett tyg för en sådan här tunika skulle, enligt deras beräkningar ta 544 timmar (baserat på att det tar en som är van att spinna 11 timmar att spinna 50 gram garn på slända). 

Tyget är vävt på en upprättstående vävstol, även kallad varptyngd vävstol. Vävtekniken är diamantkypert, även om det knappt syns då både varp och inslag består av både mörka och ljusa inslag. Det ger ett svagt rutat mönster som mer upplevs som lite fläckigt. Vävningen stod Lena Hamamrlund för och det tog 160 timmar. 

Med tiden för sömnaden skulle det ta 760 timmar att göra den här kjorteln. Eller 19 arbetsveckor á 40 timmar/vecka. För ett klädesplagg, är inte det hissnande att tänka sig? 

Diamantkypert, tyget och bindningen

Vill du läsa mer detaljer kring plagget och rekonstruktionen finns en artikel HÄR från Kulturhistorisk Museum i Oslo. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar